КАЗАХСТАН ЗАПИРА КАМИОНИ ЗА ДА ОСЛОБОДИ ПРОСТОР ЗА ВОЗОВИТЕ ОД КИНА ЗА ЕВРОПА

Казахстан најави замрзнување на сообраќајот на камиони на границата кон Кина, со цел да се ослободи капацитетот за возовите Кина-Европа. Забраната започна во понеделникот на 1 март и ќе остане во сила цел месец. Тоа се однесува на граничната точка Алашанку-Достик, што е најкористениот граничен премин во патниот сообраќај на патот на свилата. Веста е објавена од Државната карго-компанија на Казахстан, а ја реобјави RailFreight.cn.

Од пандемијата, има сериозен застој на товар на границата Казахстан-Кина. Почнувајќи од крајот на 2020 година, Кинеската железница објави неколку забрани во врска со сообраќајот преку границите на Казахстан и Кина. Сепак, тие забрани не го олеснија метежот ефикасно. Голем број возови во моментот се заглавени на пристанишните докови, што резултира со расипување на товари и загуби на испраќачите.

Причини за метеж

„Бројот на распуштени возови на терминалите се зголемува и влијае негативно на протокот на главната мрежа на Казахстан. Во моментов, 12.000 натоварени вагони се распуштени. Администрацијата на железницата презеде неколку неуспешни мерки. Поради продолжената суспензија, и сопствениците на вагони и извозниците трпат многу загуби бидејќи не се во можност да ги исполнат своите договори за извоз “, изјавија од KTZ за RailFreight.cn.

Вреди да се напомене дека значителен дел од заглавената стока е зрнеста стока. Бидејќи никој не може навремено да ги пренесе овие житарици во силоси за правилно складирање, многу од нив станаа мувлосани додека чекаа за транзит. Во моментов, околу 250 камиони натоварени со жито се пренасочија назад кон нивната појдовна станица, додека другите извозници аплицираа за насока за пренасочување. Во овој контекст е издадена забрана за понатамошен сообраќај на камиони.

Претходни забрани

Властите во Кина и Казахстан редовно издаваат забрани за сообраќај за да се олесни метежот. Најчесто, приоритет се возовите од и кон Европа. На пример, во декември минатата година сообраќајот на возови од Кина до границата со Казахстан и Монголија беше прекинат, со исклучок на закажаните патувања.

Казахстанската национална товарна компанија штотуку постигна договор за соработка со железницата Урумчи. Според овој договор, 18 возови можеа да се примаат и минуваат слободно секој ден преку граничниот терминал Алашанку. Ова е сè уште на место. Но, покрај ограничениот број возови, сообраќајот со камиони останува ограничен.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *