ИДЕЕН ДИЗАЈН НА ПРВИОТ БРОД ВО СВЕТОТ НА КОМПРИМИРАН ВОДОРОД

Со глобално внимание на водородот како извор на чиста, обновлива енергија, се поголем број на компании се обидуваат да станат ран придвижувач на идниот пазар на енергија. Австралиска компанија по име Глобал Енерџи Венчрс – Global Energy Ventures (ГЕВ) претстави во што верува дека ќе биде првиот брод на компримиран водород во светот што може да има клучна улога во развојот на индустријата за извоз на водород.

GEV се обидува да развие нова класа на бродови за морски транспорт на водород. Користејќи го искуството на компанијата со бродови под притисок, тие веруваат дека ќе биде можно да се изгради комерцијално одржлив брод со компримиран водород за транспорт на чистиот извор на енергија.

Основана во 2017 година, GEV е фокусирана на развој на интегрирани решенија за морски садови под притисок кои превезуваат енергија на регионалните пазари. Компанијата работи на комерцијализација на неговиот дизајн за сад со компресиран природен гас, CNG Optimum, за кој вели дека има евтин дизајн со заштеда на волуменот.

Користејќи патентиран дизајн, CNG Optimum ја максимизира количината на CNG што може да се складира во трупот должбродскиот товарен простор. GEV промовира интегриран деловен модел „цевка до цевка“ кој вклучува товарење, испорака и истовар. GEV има патенти за дизајнот и Американското биро за бродови (АБС) го издаде своето официјално одобрение во 2019 година со кое се одобрува изградба на бродот CNG 200 Optimum, како што е дизајниран, под услов да се усогласат со важечките правила и упатства на АБС.

Користејќи го истото искуство, бродските инженери и развојни тимови на компанијата воспоставија забрзана програма за развој на техничките спецификации за иновативен компресиран брод H2, вклучително и систем за задржување на товарот, кои че бидат дизајнирани во согласност со правилата и упатствата на ABS. GEV е насочена кон првата пресвртница во проектот, постигнувајќи Одобрување во принцип (AIP) од АБС, во првата половина на 2021 година.

Според ГЕВ, бродот Х2 ќе има капацитет на складирање до 2.000 тони (23 милиони м3) компримиран водород. Системот за задржување ќе вклучува водород на температурата на околината при целен притисок од 3.600 psi (или 250 бари). Компанијата предвидува добивање патенти на бродот и неговите карго-системи.

Со напредувањето на технологијата на горивни ќелии за пловните објекти, ГЕВ вели дека има намера да вклучи и мотори на бродот што согорува чист водород за да создаде решение за испорака со нула јаглерод. И покрај тоа што тие веруваат дека големината на пловниот објект ќе биде оптимална за комерцијалниот извозен пазар, ГЕВ исто така ќе ги процени бродовите со помал капацитет за демонстрациски цели, засновано на специфични пилот проекти.

Во најавата на овој проект, ГЕВ изјави дека верува дека клучот за поттикнување на економијата на производство на водород ќе биде скалата, а клучот за обемот ќе биде развој на извозната индустрија. Фокусот на компанијата ќе биде насочен кон австралиските извозни проекти во моментов во развој. Тие рекоа дека неколку од проектите влегуваат во пилот фаза и исто така истакнаа дека Австралија воспостави и идни договори за извоз на водород со регионални клиенти во Јапонија, Кореја, Сингапур и неодамна Германија.

Додека се работи на развој на деталното инженерство за бродот H2, ГЕВ известува дека исто така започнал дискусии со неколку технички групи за идентификување на одржливи опции за синџирот на снабдување со компримиран водород. Компанијата започна со процес на идентификување на потесен список на соодветни проекти веќе низ пилот фазата на производство на водород и кои имаат стратегија за извоз на водород од Северозападна Австралија во регионот Азија-Пацифик.

Се очекува дека бродот H2 ќе се квалификува за програми за истражување и развој на австралиската влада. GEV во моментов ги проценува опциите од постојните и новонајавените R&D програми за финансирање .

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *