ЗАПОЧНА ДА СООБРАЌА НОЌНИОТ ВОЗ НАЈТЏЕТ ПОМЕЃУ ВИЕНА И АМСТЕРДАМ

Австриските федерални железници (ÖBB) и Холандските железници (НС) започнаа со нова секојдневна услуга Nightjet – ноќен скок од Виена и Инсбрук до Амстердам.

Првиот воз ја напушти австриската престолнина на 24 мај со австриската министерка за заштита на климата, г-ѓа Леоноре Гевеслер и извршниот директор на ÖBB, г-дин Андреас Мати, кои пристигнаа во холандската престолнина следното утро. Услугата беше поздравена од холандскиот државен секретар за инфраструктура и управување со водите, г-ѓа Ститје ван Велдховен и претседателот на НС, г-ѓа Марјан Ринтел.

Билетите за патување започнуваат да чинат од 29,90 € за седиште и 59,90 € за лежај. Патниците во вагоните за спиење и кушет колите добиваат бесплатен пијалок и појадок пред да пристигнат на крајната дестинација.

Возот од Виена заминува во 20,13 часот, запира во Нирнберг, Германија, во 01,41 часот, додека возот од Инсбрук заминува во 20,44 часот, запира во Минхен во 22,50 часот. Двата воза се спојуваат во Нирнберг и пристигнуваат во Амстердам во 09.58 часот. Возот од Амстердам заминува во 19.30 часот, пред да застане во Утрехт во 20.02 часот и Арнхем во 20.37 часот. Ноќниот воз во Инсбрук пристигнува во 09,14 часот, а во Виена во 09,19 часот наутро.

Ноќниот воз се состои од шест вагони за спиење и четири вагони за седење со капацитет за 500 патници. Местата за седење, односно лежаите во кушет или кабините за спиење може да се резервираат индивидуално или целосни кабини за да се обезбеди потполна приватност. Возовите исто така темелно се чистат пред и по секое патување за да се заштитат патниците за време на пандемијата Ковид-19.

„Особено сум задоволен што од денес конечно можеме повторно да ги испратиме нашите Nightjet возови на нивното патување низ Европа“, вели Матју. Со почетокот на новиот Nightjet до Амстердам, ја поставивме следната важна пресвртница за сеопфатна европска мрежа на ноќни возови. Ова ќе им овозможи на нашите патници да патуваат на безбеден, релаксиран и, пред сè, пријателски климатски начин. Во споредба со авион, еден ноќен воз од Виена до Амстердам може да заштеди скоро 100.000 кг емисија на СО2 “.

„По Берлин, Брисел, Лондон и Париз, со овој воз преку ноќ за Виена и Инсбрук, ние уште еднаш додаваме директна врска со европската престолнина во нашиот возен ред“, вели Ринтел. „Покрај тоа, возот во текот на ноќта е пријателски климатски начин за патување на меѓународно ниво“.

Поради пандемијата, холандската влада воведе скала обележана во боја за меѓународно патување, а Германија и Австрија во моментов се наведени како портокалови, што значи дека патниците треба да патуваат само доколку е строго потребно.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *