ЗАБОРАВЕТЕ НА ТЕСЛА – ОВОЈ КОНТЕЈНЕРСКИ БРОД ВОЗИ ЧИСТО ЕЛЕКТРИЧНО И АВТОНОМНО

Се чини дека светот на електромобилноста штотуку започнува, а сепак се повеќе компании за мобилност го испорачуваат својот дел од иднината без штетни емисии. Прво и основно, се разбира, Tesla со исклучиво електрични возила, но норвешката компанија Yara заедно со други компании ја круниса целата тема.

Затоа што од следната година контејнерскиот брод „Јара Биркеланд“ на чист електричен погон ќе плови низ нордиските води, со што ќе заштеди 1.000 тони CO2 и ќе замени 40.000 патувања на дизел камиони. Ова произлегува од соопштението за печатот на двете компании Јара и Конгсберг.

Мега проект со владино учество

Покрај Конгсберг и Јара, во развојот на бродот беше вклучен и бродоградителот Вард. Компанијата Јара всушност произведува ѓубрива за земјоделство, но за да може да ги испорача на еколошки начин, им требаше товарен брод без емисија. Проектот беше субвенциониран и од Енова, компанија на норвешкото Министерство за клима и животна средина, со противвредност од 13.374.785 евра.

„Долго време се радувавме на овој ден. Јара Биркеланд ќе транспортира минерални ѓубрива помеѓу Порсгрун и Бревик и ќе придонесе за значително намалување на емисиите за време на транспортот. (…) Се надеваме дека овој брод ќе биде почеток на нов тип на контејнерски бродови без штетни емисии“, изјави извршниот директор на Erlärt Yaras, Свеин Торе Холсетер.

Контејнерскиот брод ќе се тестира во следните две години. Бродот не само што треба да вози целосно електрично, туку – слично на Tesla – исто така треба да биде целосно автономен. Во тест фазата е важно функциите практично да работат  за конечно да се сертифицира „Yara Birkeland“.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *