ЖЕЛЕЗНИЧКОТО ПОВРЗУВАЊЕ ПОМЕЃУ ТУРЦИЈА-БУГАРИЈА ДОБИ ЗАЕМ ОД ЕБОР

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) обезбедува дополнителен заем од 150 милиони евра на турската влада за изградба на делот Испартакуле-Черкезкој, дел од железничката пруга Халкали-Капикуле.

Финансирањето на ЕБОР беше одобрено од одборот на директори на банката на 10 ноември 2021 година и потпишано претходно оваа недела.

„Ја цениме поддршката и придонесот на ЕБОР за проектот за железничката линија Испартакуле-Черкезкој, првиот јавен проект финансиран од банката во областа на транспортот. Се очекува да ја подобри внатрешната и прекуграничната поврзаност на Турција и исто така е важна можност да го негуваме нашето продуктивно партнерство со ЕБОР во иднина“, изјави Љутфи Елван, турскиот министер за финансии.

Азиската банка за инвестиции во инфраструктурата (AIIB) предложи паралелно финансирање од 300 милиони евра, а турската влада ќе ги обезбеди преостанатите средства потребни за инфраструктурниот проект до 640 милиони евра.

Проектот се очекува да ја финансира изградбата на 67 километри нова двоколосечна, електрифицирана, брза железничка пруга од станицата Испартакуле до источно од станицата Черкезкој, приближно 1 км од центарот на Черкезкој. Линијата е дизајнирана да им овозможи на возовите да возат со 200 km/h и е опремена со ERTMS Ниво 1 и модерен систем за напојување и помошни уреди.

Железничката делница Испартакуле-Черкезкој ќе биде на тендер и изградена во согласност со правилата за набавки на ЕБОР и еколошките и социјалните стандарди.

Работите за проектот за пругата Халкали-Капикуле долг 229 километри опфаќаат изградба на нова пруга во должина од 135 километри и модернизација на 95 постоечки делници кои исто така ќе се удвојат. Проектот се состои од два дела кои ги опфаќаат делниците Халкали-Черкезкој и Черкезкој-Капикуле.

Изградбата на делницата Черкезкој-Капикуле долга 153 километри се изведува со кофинансирање на Европската Унија и Турција, додека другите делови од 76 километри ќе бидат изградени истовремено од страна на Министерството за транспорт со национални буџетски средства.

Проектот започна во октомври 2019 година и се спроведува во две фази. Железничката делница Испартакуле-Черкезкој е дел од втората фаза на проектот, кој исто така ја покрива делницата Халкали-Испартакуле долга 10 километри, финансирана од турската влада.

Во рамките на Претпристапната помош 2014-2020 година, Европската унија најави дека ќе обезбеди грант од 275 милиони евра за изградба на делот Черкезкој – Капикуле.

Целата линија е дел од коридорот Ориент/Источен Мед и ќе обезбеди транспортна врска од Истанбул до Капикуле кон Бугарија, преку Свиленград.

Се очекува пругата да биде инаугурирана во 2024 година и ќе обезбеди капацитет за 54 пара возови дневно.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *