ЕЛЕКТРИЧНИТЕ КОМБИЊА СЕГА СЕ ПОЕВТИНИ ОД ДИЗЕЛСКИТЕ

Високите цени на горивото предизвикуваат се повеќе превозници да бараат алтернативи. Една нова студија на Transport and Environment заклучува дека електричните комбиња сега се поисплатливи од дизелските.

Потенцијалните заштеди, според студијата на Transport and Environment (T&E), се далеку од совршени. Веќе оваа година, организацијата очекува комбињата на електричен погон да даваат просечно за 28 отсто пониски вкупни трошоци по километар од нивните дизел варијанти. Според тоа, пониските трошоци за гориво ја компензираат повисоката набавна цена за користење за пет години или „краткорочната закупнина“ за четири години.

Истражувањето се заснова на шест земји, на кои отпаѓаат 76 отсто од целата продажба на нови комбиња во Европа: Франција, Германија, Италија, Полска, Шпанија и Обединетото Кралство.

Истражувањето, спроведено од Dataforce во име на T&E, опфати одговори од 127 поединци и компании и докажа дека германскиот пазар е подготвен да се префрли на електрична енергија. Повеќе од една петтина (21%) од анкетираните менаџери во Германија велат дека веќе имаат електричен модел. Други 41 отсто планираат да купат електрично комбе оваа година или во следните пет години.

Џејмс Никс, карго менаџер на T&E, изјави: „Е-комбињата се супериорни во однос на дизел алтернативите во однос на трошоците, и купувачите го знаат тоа. Но, едноставно нема доволно комбиња направени од нив. Пратениците на ЕУ би можеле да го променат тоа за еден ден со подигање на целите за намалување на CO2. Како резултат на тоа, производителите на комбиња ќе мора да продаваат повеќе возила со нула емисија.“

Организацијата го поздравува предлогот да се дозволат само комбиња без емисија по 2035 година.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *