ДО КРАЈОТ НА 2021 ГОДИНА ВО МОСКВА ЌЕ БИДАТ ОТВОРЕНИ 10 СТАНИЦИ НА ГОЛЕМИОТ ПРСТЕН

До крајот на годината ќе бидат отворени 10 станици на Големата Кружна линија (BCL) на московското метро. Оваа нова делница ќе биде најдолгата пуштена во употреба во исто време; нејзината должина е околу 20 км.

„Десет нови BCL станици ќе ја подобрат пристапноста на транспортот за жителите на 11 области на градот, каде што живеат 1,4 милиони луѓе. Речиси 420 илјади луѓе ќе имаат BCL станици во близина на својот дом. Московјаните ќе добијат можност да користат алтернативни рути и секојдневно ќе заштедуваат околу 40% од своето време на патувања“, изјави заменик-градоначалникот за транспорт Максим Ликсутов.

Изградени се нови станици земајќи ги предвид потребите на сите патници. Овие станици се опремени со 34 лифтови и 1 лифт со платформа за инвалидска количка. На станиците ќе биде инсталирана и аудио навигација. Звучните навигации ќе им помогнат на постарите патници и на лицата со оштетен вид полесно да го најдат влезот во метрото; уредите ќе бидат лоцирани над влезовите во метро лоби и подземните премини.

Скалите во фоајето на десетте нови станици на BCL ќе бидат опремени со систем за греење – во зима, тоа ќе го спречи формирањето на мраз на скалите, што значи дека патниците, вклучително и децата, нема да се лизгаат.

Бесплатен брз Wi-Fi од мобилниот оператор на Московското метро ќе работи на новиот дел од BCL. Врз основа на мрежата MT_FREE, патниците можат да користат услуга за проценка на зафатеноста на вагоните со апликацијата „Москва метро“. Со оваа услуга, лесно е да се избере најслободниот вагон токму на станицата, што е особено важно за време на пандемијата на коронавирус.

Возниот парк на BCL ќе ги има само најмодерните возови „Москва-2020“. Овие возови имаат зголемени врати, поширок премин меѓу вагоните, како и USB конектори на секое седиште, информативни дисплеи и екрани на допир, систем за автоматска дезинфекција на воздухот.

Линијата „Големиот круг“ е најголемиот проект спроведен со директно учество на градоначалникот на Москва. Целосното лансирање на BCL ќе се случи кон крајот на 2022 година – почетокот на 2023 година. Ќе има 31 станица на BCL; патниците ќе можат да променат вкупно 11 линии на метрото и Средната кружна линија.

„Постепено ја започнуваме Големата Кружна линија. Тоа ќе биде најдолгата подземна кружна метро линија во светот – нејзината должина ќе биде 70 километри. По целосното лансирање, ќе може да се поврзе со 20 постоечки метро станици. Ова ќе го направи BCL лидер по бројот на врски меѓу сите подземни линии. За споредба: Линијата 5 (Кружна линија) се поврзува само со 15 станици. Патниците нема да треба да минуваат низ центарот или линијата 5 (Кружна линија) за да стигнат до дестинацијата“, – додаде Максим Ликсутов.

Целосното лансирање на BCL ќе има опиплив ефект – постојните метро линии ќе станат послободни до 30%. За неколку години, околу 750 илјади луѓе ќе го користат BCL во работните денови, што ќе го направи една од најпопуларните линии.

BCL ќе биде најдолгата прстенеста метро линија во светот. Неговата должина е 70 километри, што е 3,5 пати подолго од постоечката линија 5 (Кружна линија) и четвртина подолга од линијата на јамката во Пекинг (линија 10) – досега лидер по должина во светот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *