ДОЦНЕЊЕТО НА БОИНГ 777X Е ТРОШКА НАДЕЖ ЗА А380 ДА ОСТАНЕ ВО ПЛАН КАЈ ЛУФТХАНЗА

Луфтханза ќе мора да почека до 2025 година за својот прв Боинг 777Х. Затоа, авиокомпанијата преговара за алтернативи со производителот. А во исто време не се менува планот ниту кон А380.

Збирни превози Турција – Македонија ИТК Карго транспорт

Карстен Шпор досега не остави дилеми за супер џамбото. „Се разбира, А380 не се враќа“, изјави шефот на Луфтханза летото 2021 година во интервју со аналитичарите. На почетокот на април 2022 година, во интервју за магазинот Шпигел, тој повторно нагласи: „Конечно е готово“ и „А380 нема да се врати во Луфтханза“.

Оттогаш, сепак, Боинг најави уште едно одложување на 777-9, од кои Луфтханза нарача 20 авиони. Првиот од авионите според последната најава треба да дојде дури во 2025 година. Кон крајот на минатата година се очекуваше испораките да започнат во 2023 година.

Разговори со Боинг за други модели

Сега Луфтханза има потреба од замена. Од една страна, тие разговараат со американскиот производител на авиони за тоа „каде Боинг сè уште може да ни помогне, на пример со дополнителни авиони од други типови“, изјави Спор во четвртокот (5 мај) во месечниот брифинг. Дополнително, сè уште се разгледува пазарот на половни авиони за долги релации.

Дополнително, според Шпор, Луфтханза разгледува: „Што друго имаме како опција што може да се искористи за летото 2024 и летото 2025 година – кога треба, да претпоставиме дека новите авиони 777X нема да бидатиспорачани“. Планираните заменски авиони на долги релации се Ербас А340-300 и А340-600.

Шпор зборува за „Опција А380“

Потоа Шпор го коментираше супер џамбото. „Клучен збор A380: Бидејќи нашата позиција не е променета“, рече извршниот директор. Но, потоа додаде нешто што не звучеше толку дефинитивно како порано. „Ќе ви кажам сосема искрено: ако побарувачката беше толку силна ќе бевме принудени повторно да ја ставиме во игра опцијата А380, а јас ќе бев најсреќниот човек“, вели Шпор. Од денешна перспектива, сепак, тоа сè уште не е потребно.

Луфтханза има 14 Ербас А380, од ​​кои сите беа паркирани на долг рок како резултат на корона кризата. Шест од овие авиони веќе се продадени назад на Ербас . Тие ќе се вратат кај производителот помеѓу октомври 2022 и ноември 2023 година.

Многу разочарувачки за сите нас

Во поглед на доцнењата од Боинг, извршниот директор на Луфтханза изјави: „Претпоставете дека ќе ни биде обештетено нашето трпение“. Доцнењата секогаш би биле претворени „во некаква финансиска концесија“, на пример во попусти. „Затоа можеме да се справиме со проблемот и со Боинг, дури и ако тоа е многу разочарувачки за сите нас“, вели Шпор.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *