ДАЛИ ЈАВНИОТ ТРАНСПОРТ ВО НАШИОТ ГРАД Е МНОГУ РАНЛИВ НА КОВИД 19?

Јавниот транспорт во нашиот град е многу ранлив на појава на вируси како што е глобалната пандемија на коронавирусот, КОВИД-19. Како и да е, јавниот транспорт е животна сила на нашиот град, па затоа е пожелно да се одржува превозот што е можно подолго.

Ние можеме да научиме од она што е направено во странство, особено во Кина, каде што конкретните стратегии за намалување на ширењето на вирусот на јавниот превоз помогнаа на крајот да се задржи болеста.

Ограничените простори и ограничената вентилација на возила за јавен превоз може да доведат до ширење на вирусот кај патниците, додека транспортните работници во првите редови се особено изложени. Избувнувањето на вирусот кај овие работници може да ги доведе сите превозни средства во мирување. Исто така, тоа би го нарушило патувањето на здравствените работници кои треба да бидат мобилизирани за време на пандемијата.

Што прават другите земји?

Во Кина, и покрај тоа што поголемиот дел од земјата е затворен, јавниот превоз беше целосно суспендиран само во Вухан и неговиот градски појас. Тогаш автобусите беа користени за да се премести медицинскиот персонал и да се испорачуваат стоки.

Повеќето други кинески градови водеа намалени услуги за јавен превоз, со голем фокус на хигиената и санитарните услови.

Во повеќето градови, телесната температура на транспортниот персонал се проверуваат секој ден. Опремени се со соодветна опрема за заштита како маски за лице и нараквици. Маските се задолжителни за целиот персонал и патниците, како што е вообичаена практика низ цела Азија.

Во типичен град како Шенжен, автобуските возила се дезинфицираат после секое патување. Особено внимание се посветува на седиштата, потпирачите за рака и рачките. Во базите и клучките, ова се прави толку често колку што е можно, но најмалку на секои два часа.

Автобусите се полнат до 50% капацитет (едно лице по седиште). За спроведување на ова правило се користат внатрешните камери и контроли. Ознаки на подовите (исто така усвоени во Европа) даваат водич за минималните растојанија меѓу патниците.

Низ Кина, контролни пунктови на здравствена контрола се применуваат на сите железнички и метро станици. Тоа овозможува проверка на температурата и пратење на движењето на луѓето во случај на контакт со осомничен носител на КОВИД 19.

Градовите ширум Азија обезбедуваат гел за дезинфекција на рацете во возилата во јавниот превоз и станиците. Подобрено е чистењето на филтрите за климатизација. За да се зголеми природната вентилација и да се намали ризикот од инфекција, некои оператори имаат повторно ставено прозорски отвори за климатизираните возила.

Железничкиот оператор во Хонг Конг, МТР дури користи флота на роботи за чистење за да ги дезинфицираат возовите и станиците. Во Шангај се користи ултравиолетово светло за дезинфекција на автобусите.

Во Европа, многу агенции за јавен превоз ја затворија употребата на влезната врата за да го намалат ризикот од инфекција за возачите. За сеќа кај нашите автобуси не е потребна оваа мерка бидејки се исклучени од допир со патниците.

Што се случува во Скопје?

Пандемијата на коронавирус веќе влијае на секојдневното патување на Скопјаните, со намалување на услугите за јавен превоз како заштитна мерка против КОВИД-19.

Исто така беше и воведена мерката за намалување на искористеноста на капацитетите за 50% и вршење дезинфекција на возилата кога ќе се вратат во базата, на крајот на денот.

Денешното лошото планирање на возниот ред на ЈСП се покажа преку сликите на нашите сограѓани кои во утринските часови се бореа, во буквален смисол на зборот, да влезат во автобусите.

Флексибилноста во работењето на јавниот превоз во овие моменти мора да биде на завидно ниво. Временската прогноза за денешното снежно утро најавувана е пред една недела, што значи дека граѓаните денес не беа во можност да одат до работа пеш или со велосипед.

Понатаму, поголемиот дел на работници кои се упатуваат во раните утрински часови на работа, исто така не се во можност да отсуствуваат од своите работни места, се работи за работници од пекарската, дистрибутивната, градежната или трговска индустрија, односно вработени во здравството, превозот, полицијата, пожарна и сл.

Таа концентрација ЈСП со помош на пуштање во сообраќај на поголем број возила во одреден временски интервал, засилени контроли, односно воведување на чуварска служба по поголемиот број на клучни станици треба да овозможи да се спроведе мерката на искористеност 50% од капацитетите, додека воведените препораки за носење на заштитни маски и ракавици да бидат мерки, а за таа цел ако треба за почеток градот да врши делење на маски и ракавици на автобуските станици.

Исто така дезинфекцијата мора да се врши почесто, веќе знаеме како реагира вирусот на тврди површини.

Кризниот штаб на град Скопје ќе мора да поведе повеќе сметка околу јавниот превоз, место од каде лесно може да се шири вирусот ,додека не биде доцна.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *