ДАЛИ НАСКОРО ДОБИВАМЕ НОВ ЛИДЕР НА ПАЗАРОТ ВО ГЛОБАЛНАТА ЛОГИСТИКА

Доколку дојде до планираната финализација на преземање на Global Integrated Logistics (GIL) од страна на ДСВ Паналпина, данската групација веројатно ќе стане најголемиот глобален логистичар на поморскиот и авио транспорт – пишува данскиот портал transportmagasinet.dk, повикувајќи се на анализа на транспортната интелигенција (ТИ ).

Во анализата на ТИ, лидери на пазарот се Kuehne + Nagel, со приход од 11,5 милијарди евра и DHL Global Forwarding, со промет од 10,9 милијарди евра. ДСВ Паналпина е веднаш зад споменатите две, стапнувајќи на најниската скала на педесталот.

Сепак, првите три места наскоро може да се измешаат. Во април, ДСВ Паналпина потпиша договор за преземање со кувајтската логистичка групација Агилити и нејзината подружница ГИЛ. Цел на аквизицијата е 12-то место на ранг-листата на ТИ. Поради оваа аквизиција, ДСВ Паналпина ќе стане неприкосновен лидер на пазарот во шпедицијата.

Според пресметките на ТИ, цитирани од transpormagasinet.dk, ДСВ Паналпина има 6,3% удел на глобалниот поморски пазар, додека ГИЛ има 1,7%.

Авторите на извештајот, сепак, посочуваат дека комбинираната компанија не е секогаш збир од два дела. Како што нагласуваат, резултатите од четвртиот квартал на 2020 година, кој беше првиот во работењето на интегрираната ДСВ Паналпина, покажаа дека комбинираната компанија имала помали приходи од одделните компоненти пред интеграцијата.

Како што беше најавено за време на потпишувањето на договорот за преземање на ГИЛ, ДСВ Паналпина се надева дека трансакцијата ќе биде финализирана во третиот квартал од 2021 година.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *