ДАЛИ Е ОСТВАРЛИВО РЕШЕНИЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧНИ КАМИОНИ – 4,5 ЧАСА ВОЗЕЊЕ И 45 МИНУТИ ПОЛНЕЊЕ?

Производителите работат на целосно електрични камиони кои би работеле на ист начин како што работат професионалните возачи на камиони: 4,5 часа на пат и 45-минутни одмор за полнење. Сканија и Мерцедес веќе најавија ваков концепт. Прашањето е сепак, дали паркинзите за товарни возила ќе бидат подготвени за такво решение?

Целосно електрични камиони на Scania со домет од 250 км

Целосно електричниот камион Scania ќе се нуди со батерии од 165 или 300 киловат час (kWh) за напојување на неговиот електричен мотор од 230 киловат (kW), што е еквивалентно на приближно 310 коњски сили.

Пет батерии се користат за 165 kWh, со девет батерии вработени за 300 kWh. Во формат 300kWh, може да се постигне опсег до 250 километри со едно полнење.

Батериите можат да се полнат со 130 kW DC со помош на конектор за комбиниран систем за полнење (CCS). Времето на полнење од нула до 80 проценти е приближно 40 минути за опцијата со пет батерии и приближно 65 минути за опцијата со девет батерии. Покрај тоа, батериите постојано се полнат во движење преку регенеративно сопирање.

eActros LongHaul од Mercedes ќе има домет од 500 километри

Предвидено е Mercedes-Benz eActros LongHaul, батерискиот електричен камион, со домет од околу 500 километри за енергетски ефикасен транспорт на долги релации. Се предвидува да биде подготвен за сериско производство во 2024 година.

„За многу од апликациите за долги релации во практичното работење на транспортните компании не е потребен опсег поголем од приближно 500 километри што eActros LongHaul ќе може да ги помине со едно полнење. Покрај тоа, законските барања во врска со времето на возење на возачите на камиони ја ограничуваат потребата за подолг опсег, во зависност од случајот. На пример, во ЕУ, возачите на камиони треба да направат пауза од најмалку 45 минути најдоцна по 4,5 часа возење “- објасни компанијата.

За тоа време, благодарение на технологијата за полнење, батеријата може да се полни со голем дел од енергијата потребна за патот што е во тек.

На Европа и требаат 100 000 паркинзи

Според Меѓународната унија за патен транспорт (ИРУ), во Европската унија имало на располагање само 300.000 паркирни места за камиони во 2019 година, што претставува значителен недостаток на вкупната побарувачка за паркирање преку ноќ и редовни одмори од 100.000 места.

Само 7.000, или помалку од 3% од постојниот капацитет за паркирање, се сертифицирани и обележани како безбедни и безбедни низ целиот континент, каде што е извршена независна проверка и ревизија за да се потврди дали областа за паркирање постигнала одредено ниво на квалитет.

Во рамките на студијата, спроведена од Универзитетот Дуизбург-Есен во соработка со Трговската комора на Долна Саксонија, беше испитано користењето на местата за паркирање на камиони на голема платформа во Дуизбург со 100 паркирни места.

Резултат: ноќе и за време на викендите, платформата обично е полна.

Меѓу 15 и 25 дополнителни камиони, чии возачи не можат да најдат редовен паркинг, ги користат последните квадратни метри од патеката за да не мора да паркираат на улица, забележале истражувачите во сообраќајот. Во просек, 10 до 20 дополнителни камиони биле паркирани на соседните улици надвор од платформата за време на студијата.

Така се поставува прашањето: каде може да се полнат целосно електричните камиони кога ќе пристигне периодот на одмор?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *