ДАЛИ Е БИЗНИСОТ ПОДГОТВЕН ЗА НАПУШТАЊЕТО НА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ОД ЕВРОПСКАТА ЦАРИНСКА УНИЈА?

Британската влада објави пакет од 705 милиони фунти за подобрување на инфраструктурата, нови работни места и унапредување на технологијата.

Според истражувањето на Институтот за директори (ИоД), три четвртини од британските компании не се подготвени за крајот на „преодниот период“ по Брекзит.

Истражувањето било спроведено помеѓу 12-29 јуни 2020 година и учествувале 978 менаџери на компании. Речиси половина од анкетираните изјавиле дека не успеале да се подготват, при што еден од седумте го навеле КОВИД-19 како причина, а скоро третина велат дека им е потребна поголема јасност во врска со промените.

Само четвртина од британските компании велат дека се целосно подготвени за промени. 69% велат дека договорот за Обединетото Кралство и ЕУ е важен за нивната организација, а 89% велат дека е важен за економијата како целина.

Британската влада објави дека од 1 јануари 2021 година ќе заврши „преодниот рок“ и без оглед на тоа каков договор е постигнат со ЕУ, земјата ќе го напушти единствениот пазар и царинската унија.

Во овој поглед, владата објави дека подготвува пакет од 705 милиони фунти, кој ќе го инвестира во подобрување на пограничната инфраструктура. 470 милиони фунти се наменети за изградба на внатрешната и пристанишната инфраструктура, како и гранични контролни пунктови и 235 милиони фунти за ИТ системи и персонал. Овие мерки важат само за надворешните граници на Англија, Шкотска и Велс.

Британската асоцијација за товарен превоз (ФТА) ја повикува владата на Велика Британија да продолжи да го разгледува договорот со ЕУ како „итен приоритет“. „Добро е да се објасни голем дел од деталите за тоа како се очекува стоката да се движи меѓу Велика Британија и ЕУ од почетокот на следната година“, коментираат од ФТА.

Британското меѓународно шпедитерско здружение (БИФА) наведува дека увозниците и извозниците треба да ги земат предвид своите постапки кога станува збор за собирање на податоци и назначување на посреднички компании за доставување царински декларации во нивно име. „Царинските процедури се сложени и не се однесуваат само на штиклирање на неколку полиња“, додаде БИФА.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *