ГОЛЕМИ ПЛАНОВИ НА ЧД КАРГО ЗА БАЛКАНОТ

Чешката државна железничка компанија, ЧД Карго продолжува да се шири на странските пазари. Во текот на минатата недела заврши воспоставувањето на филијалата на ЧД Карго Адриа, чија основна цел е да се добие целата потребна документација за започнување на железничкиот товарен транспорт во Хрватска најдоцна за една година, објави компанијата.

Томаш Тот, претседател на Управниот одбор, посочи дека Балканот е област во која компанијата гледа понатамошен простор за проширување.

ЧД Карго не го исклучува интересот за Словенија и Србија во иднина, а врската со пристаништата Ријека и Плоче претставува голем потенцијал, се додава во соопштението.

Чешката железничка компанија ја доживува Ријека како пристаниште со голем потенцијал, со што интересот се зголемува главно поради проблеми со капацитетот на едноколосечната железничка линија што води до пристаништето Копер. Во Хрватска се очекуваат големи инвестиции во Ријека, како и во пристаништето Плоче, пренесува railtarget.eu.

Целта на новата компанија е да добие работна дозвола во Хрватска во рок од една година. Ова ќе ни даде можност навистина да возиме возови низ Европа – на пример од Ријека до царинските пунктови во Чешка, Германија и други земји, целосно со нашите локомотиви и под наша лиценца – рече Тот.

Порталот railtarget.eu потсетува дека во текот на изминатите две години, ЧД Карго забележа навистина добри резултати во експанзијата на странските пазари, и така денес работи во Унгарија, Австрија, Германија, Полска и Словачка.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *