ВО РАМКИТЕ НА ТЕРМИНАЛОТ НА ПАНЧЕВАЧКОТО ПРИСТАНИШТЕ НА ДУНАВ, ПУШТЕН ВО УПОТРЕБА СИСТЕМ ЗА АВТОМАТСКИ ПРЕТОВАР НА ЖИТАРИЦИ ВО КОНТЕЈНЕР

Од почетокот на оваа недела во рамките на речното пристаниште во Панчево, а по завршувањето на инсталацијата и инспекцијата, официјално беше пуштен во употреба системот за автоматски претовар на житарици во контејнер.

Системот за претовар е целосно автоматизиран и автономен и овозможува максимално искористување на капацитетот на контејнерите за сите видови на стока и рефус производи.

ДПТ терминалот нуди целосна услуга за превоз на стоки и рефус стоки, вклучувајќи:

  • Инспекција на контејнери
  • Обезбедување и инсталирање на лагерни грешки
  • Претовар на стока во контејнер
  • Издавање на VGM сертификат
  • Сите потребни помошни услуги

Технички карактеристики на автоматско оптеретување:

  • Затворен систем на вчитување (можност за работа во различни временски услови)
  • Сертификација на храна
  • Максимален капацитет за претовар: 120 t/h
  • Временски капацитет на претовар на стока во контејнер (вклучително и инспекција, поставување и завршување на садот оптоварување): 2 контејнери на час (во зависност од барањата поврзани со инспекција и подготовка на контејнерот).

Нова товарна железничка линија Пристаниште Ријека – ДПТ Панчево

Пред две недели официјално беше отворена нова железничка товарна линија помеѓу пристаништето Ријека – терминалот на ДПТ Панчево.

Возот заминал од пристаништето во Ријека на 24 јуни 2020 година, натоварен со вкупно 93 TEU (увоз и извоз). Во рок од 24 часа, тој пристигна во терминалот на панчевачкото пристаниште на Дунав, каде истиот ден беше претоварен и вратен назад за пристаништето во Ријека, каде и во обратната насока патувањето траело 24 часа.

Тимот од ДПТ Панчево успешно демонстрираше дека може да постигне значителни резултати во однос на времето на транзит, квалитетот и сигурноста на услугата.

Во согласност со плановите и бројот на контејнерите на релација Пристаниште Ријека – ДПТ Панчево предвидени се да сообраќаат возови двапати неделно.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *