ВО ПРИСТАНИШТЕТО РИЕКА – ТЕРМИНАЛОТ ЗАГРЕБАЧКА ОБАЛА ДАДЕН НА 50 ГОДИНИ ПОД КОНЦЕСИЈА

Во четвртокот (24 јуни 2021 година), Управниот одбор на управата на Пристаништето Риека донесе одлука за доделување концесија за развој и употреба на контејнерскиот терминал Загреб Deep Sea во риечкото пристаниште на конзорциумот APMTerminals / Enna Logic на 50 години.

Како што е наведено во соопштението на пристанишната управа, „ова е резултат на успешно спроведената постапка за доделување на концесијата, која започна на 22 март и заврши на 10 мај годинава, со јавно отворање на понудите“. Одлуката е донесена врз основа на Записникот за преглед и проценка на понудите на Стручната комисија за концесија, составен на 4 јуни.

АПМ терминали Б.В. Холандија е, да ве потсетиме, компанија на компанијата за испорака на контејнери А.П. Молер-Маерск, додека седиштето на Ена Логик д.о.о. е во Вуковар. Понудувачот сега ќе основа компанија за специјална намена, во која сопственичкиот удел на АПМ Терминалите ќе биде 51%, а Ена Логик 49%, со која Пристанишната управа на Риека ќе го потпише договорот за концесија во пропишаниот законски рок.

Концесијата се доделува за период од 50 години. Проценетата вредност на концесијата е 20,5 милијарди куни (околу 2,7 милијарди евра), без ДДВ, а утврдениот износ на фиксната такса за концесија е два милиони евра годишно.

Потсетуваме дека во првите две години од работењето, понудувачот гарантираше промет од еден милион на TEU единици.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *