ВО ПОЛСКА ЗАПОЧНУВА ИЗГРАДБА НА ПРУГА ЗА ТЕСТ НА MAGRAIL ТЕХНОЛОГИЈАТА

Што претставува развојот на магреил технологијата – патување со брзина до 550 км/ч овозможено преку магнетски железнички систем што ги користи постојните железнички пруги. На истите пруги поред традиционалните возови ќе можат да сообраќаат и магреил-возовите.

Невомо (порано познат како Хипер Полска) потпиша договор за соработка со Пластвил и Пластвил де Бонте, компании специјализирани за производство на врвни напрегнати бетонски прагови и системи за прицврстување на шини.

Пригушниците и прицврстувачите што ги доставуваат двете компании ќе се користат за изградба на пруга за тестирање на маграил во целосен обем. Благодарение на оваа соработка, Невомо ќе изгради патека долга 750 метри што ќе биде најдолгата патека за пасивни тестови за магнетна левитација во Европа.

Белгиската компанија Де Бонте има 30-годишно искуство во производство на преднапрегнати бетонски прагови, додека полски Пластвил е водечки производител на системи за прицврстување на шини повеќе од 35 години.

И преднапрегнатите бетонски прагови и системите за прицврстување ќе станат дел од целосна тест пруга за технологијата маграил – нова генерација на брзи пруги во кои возилата ќе патуваат со брзина до 550 км/ч.

Патеката ќе биде изградена во општина Нова Саржина во Подкарпачки, Полска. Изградбата ќе започне во втората половина на оваа година.

Како дел од договорот, Пластвил Де Бонте стана партнер во проектот на Невомо и се приклучи на група други компании кои во моментов го поддржуваат развојот на магнетната пруга, вклучувајќи ги IDOM, CIECH Sarzyna, Transfer Multisort Elektronik и Институтот за железници.

Лукаш Миелчарек, ко-основач и директор за инфраструктура во Невомо, изјави: „Како компанија водена од иновации, ние црпиме од нашето долгогодишно искуство како производител на компоненти за железничката инфраструктура и денес веќе размислуваме за тоа што ќе биде потребно за развој на железницата во следните децении.

Соработката со Невомо совршено се вклопува во нашата идна визија, каде создаваме железнички решенија за следните 20, 30, па дури и 50 години пред нас. Убедена сум дека во контекст на намалување на влијанието на човекот врз животната средина, железниците ќе станат претпочитан начин на транспорт, а развојот на такви технологии како што е хиперлупот нè приближува до нејзиното заживување “, изјави Изабела Ваковска, извршен директор во Пластвил.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *