ВО НОРВЕШКА ПОЧНА ДА СЕ ГРАДИ ПРВАТА ФОТОВОЛТАИЧНА ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА

Бане НОР, компанија која управува со железничката инфраструктура во Норвешка, планира да ја направи првата железничка станица која ќе произведува електрична енергија од сонцето.

За таа цел, на новата железничка станица Драммен ќе бидат поставени 4500 квадратни метри фотоволтаични панели. Тие ќе бидат сместени на покривот на кровот на трите станични перони. Тие ќе произведуваат обновлива енергија за осветлување и греење на станичната зграда и техничките капацитети. Овој пилот проект ќе биде завршен во 2024 година.

Покрај позитивното влијание врз животната средина, сончевите панели ќе имаат и економска придобивка за Bane NOR. Сончевите панели ќе траат најмалку 25 години. Се проценува дека тие ќе ги покријат трошоците што компанијата ќе ги потроши за распоредување на истите.

Покрај тоа, Бане НОР планира делумно да ја користи сончевата енергија произведена од објектот Драммен за напојување на други станици.

Го имаме златното сонце на знамето и…?

Со 280 сончеви денови во годината и 1.500 киловат-часови сончево зрачење на метар квадратен, С. Македонија спаѓа меѓу државите со најголемо сончево зрачење во Европа, но не и меѓу лидерите во искористувањето на соларната енергија.

Иако со години сите пишуваме и говориме во јавноста за што поголемо искористување на обновливите извори на енергија, реалноста го покажува спротивното.

                    Железничката станица во Скопје со обележана површина на можниот сончев кров.

Може е малце лаички, но можете и вие самите „грубо“ да пресметате колку струја може да се произведе од еден фотоволтаичен кров поставен на железничката станица, ако знаеме дека имаме 280 сончеви денови, 1.500 kW/ч сончево зрачење на метар квадратен и 20.000 метри квадратни површина

Тема за размислување до управителот со железничката инфраструктура.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *