ВОЗЕЊЕТО НА ВЕЛОСИПЕД ИМА ПОТРЕБА ОД ВЕЛОСИПЕДСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА

Велосипедската инфраструктура треба да ја следи природната хиерархија на урбаната улична мрежа. Од перспектива на велосипедистите, важно е да можете да се потпрете на удобна велосипедска инфраструктура, без оглед на возраста, способноста или расположението.

Во меѓувреме, од перспектива на дизајнот, овие потребите може да се задоволат преку спроведување на три хиерархиски типологии на велосипедската инфраструктура, секоја утврдена врз основа на околниот контекст.

Заедно со тивки станбени улици, раздвижени високи улици и регионални коридори, велосипедската инфраструктура мора да обезбеди безбедно и пријатно патување. На овој начин, типичен патник може да го започне своето патување покрај сообраќајна смирена станбена улица, пред да се поврзе со улица со висок интензитет на сообраќај и  со заштитени и посветени ленти за велосипеди.

За оние што патуваат на подолги растојанија, поврзување со една од многуте регионалните велосипедски автопатски правци во рок од еден километар ќе овозможат побезбедно и понепречено патување. Ваков тип на хиерархија ќе ги прими и возачите кои би требало да се  приближат до нивната дестинација.

Хиерархија на мрежата за велосипедизам

Локална улична мрежа:

 • Ограничување на брзината на автомобилот: 20 или 30 км/ч;
 • Тип инфраструктура за велосипедизам: смирување на сообраќајот;
 • Циклусна лента за контра-проток на еднонасочни улици со 30 км/ч или побавно;
 • Можност за создавање на велосипедска улица или заеднички простор и
 • Безбедни и удобни раскрсници за велосипедисти.

Локална примарна мрежа за велосипедизам:

 • Ограничување на брзината на автомобилот: 50 км на час;
 • Тип инфраструктура за велосипедизам: Заштитена велосипедска патека или тампон велосипедска патека;
 • Минимална ширина на вело патеката: 2,5 метри (еднонасочно);
 • Безбедни и удобни раскрсници за велосипедисти;
 • Спроведување вело патека на паркинг и автобуските постојки;
 • Ограничување на брзината на автомобилот: 30 км/ч;
 • Тек на сообраќајот на автомобили: Помалку од 2.000/ден;
 • Велосипедска патека со мазна површина и
 • Безбедни и удобни раскрсници за велосипедисти

Автопатска велосипедска мрежа:

 • Тип инфраструктура за велосипедизам: Претежно одделен од автомобилскиот сообраќај;
 • Директни и удобни вело патеки;
 • Обезбедени погодности за велосипедисти и
 • Безбедни и удобни раскрсници за велосипедисти.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *