БУГАРСКИТЕ ДРЖАВНИ ЖЕЛЕЗНИЦИ – БДЖ СО НОВИ 15 ЛОКОМОТИВИ

До средината на 2021 година, 15 нови локомотиви ќе влезат во железничкиот систем на БДЖ, кој ќе ги опслужува главните и најпрометните релации во земјата.

Ова го изјави министерот за транспорт, информатичка технологија и комуникации Росен Жељазков за време на отворањето на железничката станица Подујане, пуштањето во употреба на две нови локомотиви „Сименс Смартрон“ и презентацијата на новата тешка механизација за одржување и ремонт на пругите.

Одбележуваме три настани кои се неразделно поврзани под мотото„ обновување на железницата “. БДЖ потпиша дополнителен договор со изведувачот за уште 5 локомотиви, што ќе бидат испорачани до јуни 2021 година. Ова се првите нови локомотиви купени после 1986 година. Буџетот за следната година вклучува зголемување од 200 милиони лева за трансфер на капитал и субвенции, од кои скоро 115 милиони лева се наменети за возниот парк“, изјави Росен Жељазков.

Според него, за прв пат државата ќе има можност да аплицира за европско финансирање за набавка на локомотиви. „Во рамките на механизмот за одржливост и реконструкција, предвидени се над 750 милиони лева за железничка инфраструктура и 250 милиони лева за нови возови“, објасни министерот.

За време на настанот беа претставени два нови високо-технолошки влекачи, сопственост на Националната компанија за железничка инфраструктура, кои ќе обезбедат побрзо и поефикасно одржување на пругата во земјата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *