БРОДСКИТЕ ПРЕВОЗНИЦИ ПОВТОРНО НАРАЧУВААТ НОВИ БРОДОВИ

Економијата закрепнува, транспортните услуги се барани, но контејнерските бродови се во недостиг. Сопствениците на бродови сега нарачуваат повеќе бродови по повеќегодишен застој. Но, изгледите во никој случај не се добри за бродскиот превоз во целина.

Тесните грла во глобалниот морски товарен сообраќај предизвикуваат нагло зголемување на побарувачката за нови бродови. Ова е резултат на новата студија на пазарот на саемот во Хамбург. „По години застој, сопствениците на бродови повторно нарачуваат нови бродови“, се вели во соопштението во четвртокот. „Џиновите за контејнерски превоз се особено барани. Според меѓународната индустриска асоцијација Бимко, 381 брод со капацитет од 3,44 милиони стандардни контејнери (ТЕУ) веќе биле нарачани во 2021 година. „Рекордно високо“, се цитира главниот аналитичар на Бимко, Питер Санд.

Редовниот извештај на СММ за ситуацијата во поморската индустрија, исто така, го одразува бумот на нарачки. “Во меѓународната студија од големи размери, 39 проценти од менаџерите на бродските линии изјавија дека сакаат да купат нови бродови. Во претходното истражување во 2019 година, само 28 проценти го планираа ова”. На секои две години, саемот во Хамбург го организира најважниот светски саем за поморската индустрија, СММ, кој е планиран да се одржи во септември 2022 година во градот Ханза.

Околу 90 проценти од меѓународната трговија се одвива по морски пат. Поморската индустрија значително ги намали капацитетите поради финансиската криза. Покрај тоа, пандемијата од коронавирусот сериозно ги измеша процесите, а економското закрепнување по рецесијата генерира голема побарувачка за транспортни услуги.

Сето ова значи дека сопствениците на бродови во никој случај не се способни да ги обработуваат сите нарачки – со соодветен притисок врз цените за транспорт, таканаречена возарина. “Побарувачката за транспорт едвај може да се задоволи. Синџирот на снабдување е преоптоварен низ целиот свет. Дури и за 2022 година, се предвидуваат одржливи високи цени на превозот на стоки”, го изјави експертот Макс Џонс од Школата за бизнис администрација во Хамбург (HSBA).

Слаба перспектива за танкерите и бродовите за крстарење

Според Џонс, сепак, овие зголемувања не треба да се однесуваат на целата бродска индустрија: додека превозот на контејнери и растресити производи во моментов цвета, превозот со танкерите слабее. Крстарењето, исто така, практично застана – драстична последица од пандемијата. „70 проценти од учесниците изјавија дека градежните активности за океанските крстаречки бродови ќе стагнираат или ќе опаднат во блиска иднина. Ова особено влијае на европските бродоградилишта како што се Финкантиери или Мајер Верфт во Папенбург, Долна Саксонија.

Азиските бродоградилишта имаат директна корист од побарувачката за контејнерски бродови, бидејќи производството на овие бродови одамна е таму преселено, но европската индустрија за погонска технологија е индиректно вклучена.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *