БРЗА ЖЕЛЕЗНИЦА ВО ТУРЦИЈА: ВИЗИЈА ДО 2023 ГОДИНА

И покрај недоволната инвестиција во развојот на пругите во Турција во минатото, Камуран Јазичи, генерален директор и претседател на Управниот одбор на Турските железници – TCDD, објаснува дека сега се фокусира на трансформација на брзите пруги во земјата, со цел да се изградат дополнителни 5.500 км супербрзи железнички линии до 2023 година.

Од 1 јануари 2017 година, TCDD – државниот железнички превозник е одговорен за повеќето патнички и товарни превозни активности  во Турција, кои оперираат на железничката мрежа во земјата; чија вкупна должина е 12.803 км и се состои од 1.213 км брзни железнички линии и 11.590 км конвенционални железнички линии.

Брзи железнички линии – како Анкара ‑ Ескишехир, Анкара – Коња и Коња – Ескишехир – станаа оперативни во 2009, 2011 и 2013 година, соодветно, а операциите на брзите железнички линии Анкара ‑ Истанбул и Коња и Истанбул започнаа во 2014 година По пуштањето во употреба на овие брзи железнички линии, времето на патување помеѓу Анкара-Ескишехир се намали од приближно четири часа со вообичаени возови на еден час и 30 минути со возовите со голема брзина; времето на патување помеѓу Анкара и Коња од 12 часа се намали на еден час 50 минути; времето на патување помеѓу Анкара и Истанбул од осум до девет часа се намали на четири часа и 30 минути; и времето на патување помеѓу Коња и Истанбул од 14 часа се намали на пет часа.

Со отворањето на целата маршрута на Мармарај – која формира непречена железничка линија помеѓу Европа и Азија – на 12 март 2019 година, брзите возови сега се поврзуваат со Европа, што овозможува да се стигне до Халкали од Коња за пет часа и 41 минута и од Халкали до Анкара за пет часа.

Покрај градовите поврзани со брзи возови, комбинираниот превоз помеѓу брз воз и автобус, како и брз воз и конвенционален воз, значително го намали времето на патување до Кутахија, Тавшанли, Афионкарахисар, Денизли, Караман, Анталија и Аланија.

Во моментов, брзите железнички линии работат со 19 брзи возови (YHT) и обезбедуваат услуги во просек на 23.000 патници на ден, со вкупно 44 возења на ден во текот на летниот период и вкупно 48 возења на ден во текот на зимскиот период.

По пуштањето во работа на брзите железнички линии, учеството на железниците во превозот на патници се зголеми. Додека бројот на патници превезени со конвенционални возови долж линијата Анкара ‑ Ескишехир изнесувал 572 патници дневно, оваа бројка сега достигнува 4.000 патници кои патуваа со YHT. Уделот на железниците во превозот на патници се зголеми на 72 проценти, бидејќи патниците претпочитаат да користат YHT отколку други превозни средства.

Брзата линија Анкара – Коња опслужува 5000 патници дневно. Додека на оваа линија не се превезуваа патници пред воведувањето на брзите услуги, учеството на железничкиот транспорт достигна 66 проценти откако започнаа брзите услуги.

На линијата Анкара – Истанбул, која е една од најважните рути за превоз на патници, дневниот превоз на YHT достигна 9.500, а учеството на железницата се зголеми од 10 на 15 проценти.

Конечно, брзата линија Коња – Истанбул опслужува 3.500 патници дневно, а нејзиното учество во железничкиот превоз се зголеми од пет на 17 насто.

Како резултат, брзите железнички линии што ги поврзуваат главните градови во Турција го подобрија економскиот, социјалниот и културниот живот.

Промена на навиките за транспорт

Со воведувањето на брзи возови во земјата и навиките за превоз и целите на транспортот се менуваат и диверзифицираат. Циркулацијата меѓу градовите, особено поради туризмот, значително се зголемува.

Покрај тоа, брзите железнички линии играат важна улога како елемент кога луѓето донесуваат одлуки за образование, работа и така натаму. Луѓето избираат патување секој ден наместо да се преселат во друг град заради работа, образование и сл.

Благодарение на брзите возови што значително го намалуваат времето на патување од град до град, бројот на луѓе што патуваат дневно се зголемува, бројот на туристи користењето брзи возови е значително зголемено – пораснато од 15 на 40 проценти – па дури и помладите генерации кои не сакале да патуваат со воз пред да бидат воведени брзите услуги, исто така откриваат брзи возови и сега го избираат за нивните патувања.

По патувањето поврзано со туризмот, 33,3 проценти од брзите железнички патувања им припаѓаат на патниците и 22,3 проценти на луѓето што патуваат за едукативни цели.

Анкетите за задоволство лице в лице се спроведуваат двапати годишно, а просечната бројка не паѓа под 90 проценти.

Кога се анализира демографијата на брзите патници на железницата, откриено е дека 30% од нив се студенти, 20% се државни службеници и 69% се 37 години или помлади.

Еколошки и корисен за економијата

Како резултат на значително намалување на бројот на автомобили и автобуси што се користат поради луѓето што избираат да патуваат на железнички линии со голема брзина на електричен погон, трошоците за гориво во Турција се намалија. Покрај тоа, од еколошки аспект железниците помагаат да се намалат емисиите на јаглерод диоксид и да се заштити животната средина.

Понатаму, спроведувањето на проекти за брза железничка линија заради политиките со приоритет на инвестиции во железницата во Турција придонесува не само за развој на железничките технологии, туку и за зголемување на стапките на вработеност. Од 2003 година, квалификуваните човечки ресурси што ги бара секторот се задоволуваат преку одделите отворени во средните училишта и универзитетите во Турција.

Во Турција – рангирана како осма земја во нарачка на брзите железнички операции во светот и шеста во Европа – инженерското и технолошкото знаење се подобрува, а локалните компании спроведуваат исклучително успешни проекти во напредни инвестиции во железницата.

Понатаму, воведувањето на брза железничка технологија во Турција им даде поттик на напорите за развој на напредна железничка индустрија и создавање на домашна и национална железничка индустрија. Турција, која зависеше од странската железничка индустрија пред 2003 година, сега е во позиција да може да обезбеди свои потреби и исто така е земја извозник преку направените инвестиции.

Како резултат, проектот „Национални електрични возови“ ќе биде пуштен во употреба по завршувањето на потребните тестови, кои ќе продолжат до крајот на 2020 година. Покрај тоа, се планира да се постави национален електричен воз со можност да постигне брзина од 225 км / ч на пругите во 2021 година.

Со овие достигнувања и повеќе, квалитетот на услугите континуирано се подобрува за да се обезбеди најдобра услуга на постојните брзи железнички линии.

Подобрен пристап до билети и подобрено искуство при патување

Во овој контекст, билетите за патување со брзи брзи возови („YHT Seyahat Kartları“) се нудат како алтернатива за патниците кои редовно користат YHT, а апликацијата „Турунчу Маса (портокалова маса)“ им се нуди на патниците со инвалидност и лицата на кои им е потребна помош за време на влегување и излегување од возови.

Благодарение на апликацијата за е-билети, развиена за олеснување на пристапот до билетите, 72 проценти од билетите за YHT се купуваат преку Интернет без да се користат билетарници. Покрај тоа, можно е да најдете информации и да купите билети преку Центарот за повици што е основан за комуникација со патниците.

Покрај тоа, до патниците може да се дојде веднаш преку социјалните медиуми; операцијата и центарот за медиуми разгледуваат опции преку: СМС пораки, слики или видеа испратени од патниците веднаш и обезбедуваат повратни информации во рок од пет до 15 минути.

Понатаму, удобно и мирно патување е обезбедено со брзите возови, а системот на забава YHT Entertainment им овозможува на патниците да уживаат. Патниците можат да пристапат до разни видови турски или странски филмови и документарни филмови итн. Со сопствен компјутер или мобилен уред, а на патниците со оштетен вид им се нуди содржина со аудио книги.

Проширување на возниот парк и линиите

TCDD Ташимачилик А.С., ќе продолжи со набавувка на модерни возови со голема брзина. Се планираат  12 YHT возови (кои веќе се нарачани) да се стават во функција во текот на 2020 година по нивното прифаќање и по завршување на потребните тестови. Така, се има  за цел да се зголеми нивото на  моменталната бројка на возење  со YHT дневно од 23 000 на 30 000 и на 40 000 патници до 2023 година.

Генералниот директорат е посветен на управување со брзата железничка мрежа во должина од 1.213 км, но во тек е и изградба на 1.290 км брзи железнички линии. Железничките линии со голема брзина дозволуваат само превоз на патници, но брзите железнички линии се погодни и за превоз на патници и за товар, а новите проекти се фокусираат претежно на изградбата на брзи железнички линии.

До 2023 година, постои цел да се постигне железничка мрежа долга 17.500 км – преку изградба на брзи и брзи брзи железнички 5.500 км – да се  зголеми учеството на железниците на 3,8 проценти за превоз на патници и на 10 проценти за товарен превоз . Со превоз на приближно 14 милиони патници со голема брзина / брзи возови на линиите Анкара-Сивас, Коња-Караман, Анкара-Измир и Бурса-Билечик (ќе бидат пуштени во употреба до 2023 година), 57 проценти од население да  го искористи YHT.

Проширувањето на брзите и брзи железнички мрежи – кои се еколошки прифатливи, со ниска конструкција и продолжен век на траење – во Турција од Едрене до Карс, од Трабзон до Анталија, ќе продолжи позитивно да влијае на различните економски и социјални полиња – од сообраќај до зачувување на енергијата, од заштита на животната средина до отстранување на регионалните разлики.

Покрај тоа, железничкиот сектор значително придонесува за јачината на Турција и развојот на железничкиот сектор помеѓу земјите во регионот. Проширување на брзите железнички линии за да се овозможи товарен превоз, железничката линија Баку-Тифлис-Карс и нејзината интеграција со меѓународната транспортна траса Касписка рута, во која е вклучена БТК, ја зголемија важноста на најкраткиот, достапен и поволен железнички коридор од Кина кон Европа, која е именувана како „Среден коридор“.

Со пуштање во работа на брзите железнички линии на оската Карс-Едрене во Турција, од една страна, се обезбедува значително заштеда на време во транспортот помеѓу Кина до Европа преку Мармарај, нудејќи непречена железничка врска и го прави, од друга страна, Средниот коридор уште поповолен. Во тек се и работите за превоз на патници на овој коридор.

Турција постепено ги зголемува своите цели за железнички превоз, кој се смета за транспортен систем на 21-от век и ги смета железниците за ‘рбетот на транспортен систем и во правење на Турција логистичка база.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *