БАРСЕЛОНА СЕ СПРАВУВА СО СООБРАЌАЈОТ ОКОЛУ УЧИЛИШНИТЕ ОБЛАСТИ

После фаталниот удар и бегство пред училиште во Барселона, градот воспостави иницијатива за справување со брзината на возилото и квалитетот на воздухот во училишните области. Програмата „Заштита на училиштата“ има за цел да го намали сообраќајот околу 78 училишта помеѓу оваа и следната година.

Програмата „Заштита на училиштата“ ќе биде со мерки за смирување на сообраќајот и подобрен заеднички простор спроведен околу училиштата, подобрувајќи ја нивната околина и гарантирајќи ја безбедноста.

Проектот е дизајниран да ја обнови непосредната област, да го подобри квалитетот на воздухот, да создаде повеќе места за интеракција и да ги намали бучавата и несреќите. Од мерките ќе имаат корист над 8.450 ученици.

Проектот го намалува просторот што го користат возилата со елиминирање на сообраќајните ленти и местата за паркирање, истовремено намалувајќи ги ограничувањата на брзината на 20 километри на час. Осветлувањето се подобрува и се инсталираат безбедносните елементи.

Пристапот до смирениот простор е означен со портокалова боја и специфично хоризонтално лого. Исто така, треба да се спроведе волонтерска програма за контрола на сообраќајот пред и по училиште.

Градоначалникот на Барселона и советничката за урбанизам, Џенет Санц, изјави: “Целта е да се трансформира урбанистичкото планирање и мобилноста во Барселона започнувајќи од училиштата. Да се ​​направи градот похуман, побезбеден и попријатен”.

Разумно е и нашиот град да започне да се справува со одредени критични области околу училиштата, да се направат соодветни пешачки зони за учениците, безбедни тротоари за движење и пешачки премини на улици каде движењето на автомобилите би било максимум 30 километри на час.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *