КАКО СО АНТИ-АВТОМОБИЛСКАТА ПОЛИТИКА АНА ИДАЛГО ПОВТОРНО ГО ОСВОИ ПАРИЗ

Остроумната политичка калкулација на градоначалничката еколог е единствена за главниот град на Франција.

Ана Идалго лесно го доби одложениот втор круг од изборите за градоначалник на Париз, добивајќи нов мандат за да ја продолжи својата работа за затворање на делови од градот за приватни автомобили и огромно проширување на површините за возење велосипед, што беше главното прашање на кампањата.

Носителката на мандатот освои нешто помалку од половина од гласовите во главниот град за време на гласањето на 28 јуни, околу 20 проценти повеќе од нејзината противкандидатка, Рахида Дати.

Победата и го отвора патот на Идалго да ја постигне својата цел, односно да го направи Париз до крајот на нејзиниот втор мандат првиот голем град, претежно без автомобили.

Од изборот на Идалго за градоначалник во 2014 година, таа со сета своја сила,  посилно од кој било друг градоначалник на еден голем град го пренамени патниот простор од автомобилите кон пешаците и велосипедистите.

Пандемијата додаде нова итност во нејзината крстоносна војна против приватните возила

Таа одговори на барањата произлезени од превентивните мерки од коронавирусот – особено на математичката реалност дека јавниот превоз во блиска иднина ќе се движи далеку под капацитетот – одговори со познатата решеност: брза забрана за поголем сообраќај на улицата Де Риволи, артерискиот пат што минува низ центарот на Париз и додавање на дополнителни 50 километри заштитени велосипедски патеки на авениите и булеварите.

Денес парижаните возат велосипеди на Rue de Rivoli

Идалго е секако амбициозна, но нејзиниот реизбор го должи на остроумната политичка калкулација

Таа е избрана само од два милиони жители на Париз, а не од приградското подрачје кое се смета за дел главниот град, во кое живеат меѓу 7 – 13 милиони граѓани, во зависност од тоа како сметате.

Нејзината позиција, како водач на густото урбано јадро на поголемата метрополитенска област и  дозволи да биде посмела во соочувањето со приватните автомобили отколку администрациите избрани во урбаните средини чии гласачи се протегаат до предградијата, каде што гласачите имаат поголема веројатност да поседуваат автомобили.

На пример, во Лондон, околу 54 проценти од домаќинствата поседуваат барем еден автомобил, најмногу поради надворешните општини во Лондон, како што е Хилингдон, каде што три четвртини се сопственици на автомобили. Во Париз, оваа бројка е 34 проценти.

Облогот на градоначалничката родена во Шпанија е дека таа во голема мерка може да си дозволи да не ги почитува гласачите кои поседуваат автомобил и наместо тоа да се обрати на двете третини кои не поседуваат возило, што е значително вградено мнозинство.

Молбите на нејзините противници да ја усмерат војната против приватните возила, по дефиниција, може да зборуваат само со мал број на гласачи.

Некои од нејзините предизвикувачи тврдеа дека нејзините анти-автомобилски политики ги дискриминираат жителите на предградијата.

Дали аргументот е точен е покрај темата иако имаше само ограничен вид на избор за градоначалник затоа што не е директно применлив за повеќето гласачи.

Облогот се исплатеше. Во 10. арондисман во Париз, каде што под една четвртина од домаќинствата поседуваат автомобили, цели 68 проценти од гласовите беа дадени за градоначалничката.

Спротивно на тоа, непопуларноста на Идалго кај сопствениците на автомобили се рефлектираше во учеството на гласовите што го доби во деловите на Париз кои имаат најголема сопственост на автомобили. На гласачки места, каде половина од домаќинствата поседуваат автомобили, таа дури и не се пласираше во вториот круг.

Градоначалничката на социјалистите дополнително ја зацврсти својата позиција со обединување на левицата, нетипичен феномен на изборите во Франција.

Беспрекорните еколошки квалификации на Идалго им се допаднаа на Зелените, додека нејзината агенда за проширување на обезбедувањето станови за совет и ограничување на Airbnb доведе до тоа да ја поддржат вообичаено лошите партии на левицата.

Спротивно на тоа, гласот на десниот центар беше поделен помеѓу „Ен Марке“ на Емануел Макрон и десните републиканци.

Кандидатите за заштита на животната средина имаа добра ноќ низ цела Франција, освојувајќи ги градоначалниците на голем број градови, вклучувајќи ги Бордо и Лион.

Зголемената сила на Зелените укажува на трнлив предизвик за Макрон, кој е свесен дека неговиот сопствен пат кон реизборот за време од две години зависи од привлечноста на се поголемиот процент на еколошките гласови.

Идалго е типичен за прогресивните градоначалници ширум светот кои ги затвораат патиштата за загадувачкиот сообраќај и ја ребалансираат дистрибуцијата на јавниот простор кон пешаците и велосипедистите.

Нејзиниот реизбор е значаен од три причини

Прво, обемот и амбицијата на нејзините планови да ги елиминира повеќето приватни возила од Париз.

Второ, смалување на единствената најголема награда на локалните избори од кандидат поддржан од Зелените, претскажувајќи ја клучната тема на претседателските избори во 2022 година.

Конечно, фактот дека Идалго е во можност да биде само амбициозна како што е и поради нејзината единствена позиција како градоначалник на светски град, отчетна пред електоратот што претставува само мал дел од жителите на пошироката област на Париз.

Воодушевувајќи се на нејзините потези, жителите на другите големи градови како Лондон или Скопје, кои сакаат нивните градоначалници да можат да спроведат слични смели планови, веројатно ќе останат разочарани уште некое време.

Print Friendly, PDF & Email

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *