АЛСТОМ ЈА ДОСТАВУВА ПРВАТА ЛОКОМОТИВА ВО ТУРЦИЈА ОПРЕМЕНА СО ETCS НИВО 1 И 2

Како дел од договорот помеѓу TCDD и Алстом, првата локомотива во Турција опремена со ETCS ниво 1 и 2 е испорачана за работа на турското крајбрежје.

Алстом објави дека ја предаde првата локомотива, од вкупно 26, опремена со Европски систем за контрола на возови (ETCS) Ниво 1 и 2, како дел од договорот со Турските државни железници (TCDD) за снабдување со сигнални и телекомуникациски системи на линијата што го поврзува Ескишехир, околу 260 километри источно од Анкара, со Баликешир, во близина на Еегејскиот брег. Оваа железничка врска долга 328 километри, исто така, служи за градот Кутахија.

Новиот сигнален систем ќе му овозможи на TCDD ефикасно и беспрекорно да управува со своите железнички услуги на коридорот Ескишехир до Баликешир. Дополнително, ќе овозможи да се зголеми капацитетот на оваа линија.

Проектот Ескишехир-Кутахија-Алајонт-Баликешир (ЕКБ) вклучува проект за модернизација на патеката и авион за линијата ЕКБ што опфаќа дизајн, производство и снабдување на комплетната патека преку Атлас-сигналниот систем на Алстом базиран на ниво 1 и 2 од најсовремен ERTMS/ETCS, решение за интерлокинг Smartlock и Iconis, интегриран контролен центар. Понатаму, Алстом снабдува системи за вкрстување на ниво и згради за техничка опрема, како и системи за дистрибуција на енергија и непрекинато напојување. Обезбеден е и систем GSM-R за проектот на делот од пругата Алајонт до Афион.

„Како долгорочен партнер, ние сме посветени да продолжиме да го поддржуваме TCDD во нивната мисија за подобрување на нивната железничка технологија и подобрување на безбедноста и капацитетот на линијата“, рече Мама Сугуфара, MENAT на Алстом и Генерален директор во Турција. „Со новиот ETCS систем, локомотивите ќе обезбедат напредно ниво на безбедност согласно можностите на наредните системи за автоматска заштита на возови (АТП). Исто така, ќе ги намали вкупните оперативни трошоци на ЕКБ-линијата, и ќе ја стандардизира опремата додека обезбедува заедничка комуникација меѓу земјите. Навистина, ние сме многу горди на она што го постигнавме заедно со TCDD “.

Алстом е присутен во Турција повеќе од 60 години, испорачува железнички возила и системи по договор за метроа и трамваи и е етаблиран како водечки снабдувач на технологија за сигнализација и сообраќајна контрола на возовите. Канцеларијата во Истанбул е домаќин на регионалниот центар за експертиза на Алстом за дигитални и интегрирани системи, како и проектните тимови за системи и инфраструктура, кои обезбедуваат управување со проекти, инженерство, обука и услуги за одржување.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *