TOLLPASS ЗАПОЧНА ДА ЈА НУДИ ЕВРОПСКАТА УСЛУГА ЗА ПАТАРИНА EETS

Услугата TollPass EETS за електронска наплата на патарина комбинира патарина во 11 европски земји – Бугарија, Унгарија, Австрија, Германија, Белгија, Франција, Италија, Шпанија, Португалија, Швајцарија и Полска.

TollPass овозможува транспортниот бизнис да ја користи Европската електронска услуга за наплата на патарина (ЕЕТС) за единаесет земји, вклучувајќи мостови и тунели. Ова е направено со само една нова генерација на вградени уреди.

Новата услуга TollPass EETS овозможува многу полесно, побрзо и поудобно плаќање на надоместоците за патарина во Европа. Ова се случува прекугранично, преку еден договор, еден добавувач и еден вграден уред. Придобивките за транспортните компании се очигледни – административните и оперативните трошоци на бизнисот се намалуваат.

ЕЕТС во суштина е европска иницијатива, со главна цел да се стандардизираат методите за патарина. ЕЕТС го имплементира концептот за интероперабилност на Европската унија во наплатата на патарини, регулирана со Директивата (ЕУ) 2019/520 на Европскиот парламент и Советот на ЕУ. Досега се приклучија 11 земји.

TollPass EETS е создаден за да и помогне на транспортната индустрија. Секоја транспортна компанија што обезбедува услуги во Европа има десетици возачи секој ден кои патуваат низ многу земји и секој има различни системи и барања за наплата на патарина.

Поради оваа причина, возачот на камионот мора да има неколку, па дури и десетина уреди што овозможуваат идентификација и локација на возилото преку системот што се применува во земјата. Како резултат на тоа, превозникот треба да потпише договори и да ги подмири сметките со многу посредници.

Сепак, услугата TollPass EETS им овозможува на превозниците да плаќаат патарина во Европската унија според единствениот договор со еден добавувач и со користење на еден вграден уред (OBU).

Вградениот уред TollPass EUROBOX поддржува известување за патарина во над 11 земји и области за патарина. Тоа се Бугарија, Унгарија, Австрија, Германија, Белгија, Франција, Италија, Шпанија, Португалија, Швајцарија и Полска, како и белгискиот тунел Лифкеншок и германските тунели Варнов и Херен.

Услугата за патарина вклучува користење на целата патна мрежа на една земја или одреден дел од неа со платени такси (на пр. Автопати, тунели, мостови), а во некои земји, исто така, постојки за одмор, паркинзи и други.

Услугата е веќе активна на порталот TollPass.bg за сите нови клиенти со нови договори, за нови возила во постојните договори, како и по промена на опремата за клиенти со постоечки договори, користејќи една од претходните опции за автоматско наплата на патарина на TollPass.

Со новата услуга TollPass EETS на Интелигентни сообраќајни системи АД, бугарските транспортни компании ќе можат да ги искористат предностите од сертифицираниот вграден уред од најновата генерација, пријавувајќи патарина во единаесет европски земји.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *