ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА ОДЛУЧИ ЗА ОТСТАПКИ ОД ВРЕМЕТО НА ВОЗЕЊЕ И ЧАСОВИТЕ ЗА ОДМОР

Новата одлука им овозможува на земјите-членки во итни случаи да го зголемат времето на возење и одмор за возачите на

Повеќе

ШПАНИЈА ВОВЕДУВА ГЛОБИ ДО 30.000 ЕВРА ЗА ЗАДОЦНЕТО ПЛАЌАЊЕ НА ПРЕВОЗНИЦИТЕ

Законодавството, кое беше подготвено пред околу една година, има за цел да спречи сериозни одложувања во плаќањата за транспортните услуги.

Повеќе

ОБЈАВЕНИ НОВИТЕ ОФИЦИЈАЛНИ ФРАНЦУСКИ УПАТСТВА ЗА НАЛЕПНИЦИ ЗА СЛЕПИ ТОЧКИ НА КАМИОНИТЕ

Од 1 јануари 2021 година, на сите тешки возила во Франција (товарни и патнички возила) мора да им стои знак

Повеќе

ЕУ ПОСТИГНА ДОГОВОР ЗА ЕЛЕКТРОНСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА ТОВАРЕН ТРАНСПОРТ

Комитетот за транспорт и туризам на Европскиот парламент минатата недела потврди дека министрите за транспорт на ЕУ неодамна постигнале договор

Повеќе

ФРАНЦУСКИТЕ СИНДИКАТИ ГИ ПОВИКУВААТ ВОЗАЧИТЕ НА ШТРАЈК

Најголемите француски синдикати во секторот за патен сообраќај ги повикаа работниците од овој сектор да престанат со работа на 7.

Повеќе

РАЗЛИКА ПОМЕЃУ КАРГО ОСИГУРУВАЊЕ И ЦМР ОСИГУРУВАЊЕТО

Поради проблемите во однос на интерпретацијата  на осигурување на стоката (Карго осигурување) и осигурување од одговорност на превозникот (ЦМР), доаѓа

Повеќе

ОТКРИТИЈА ВО ПАТНИОТ СООБРАЌАЈ

Краток осврт за историјата на автомобилизмот Изумителот на првиот автомобил е Карл Фридрих Бенц од Германија во 1885 година. Првите

Повеќе

СВЕДОШТВА НА „ВОЗАЧОТ ОД АПОКАЛИПСАТА“ И „ВОЗАЧОТ ШТО НЕ СМЕЕ ДА СИ ГО ВИДИ СИНОТ“

Еден твит на возачот по име Кристијан Пржестелески од Полска  предизвика лавина реакции, тој доби преку 1500 реакции за помалку

Повеќе

ЦЕЛОСНО СЕ ПРЕКИНУВА ВОЗДУШНИОТ И КОПНЕН ПАТНИЧКИ ПРЕВОЗ ПОМЕЃУ ГРЦИЈА И РС МАКЕДОНИЈА

Како што објави грчкиот дневен весник Катимерини, на денешната вонредна седница на Владата на Р. Грција, а поради справување со

Повеќе

ОСНОВНИ ПРОИЗВОДИ ЗА ШИРОКА ПОТРОШУВАЧКА СЕ БЛОКИРАНИ ПО ГРАНИЦИТЕ ВО ЕВРОПА

Некоординираното затворање на границите во Европа ја става во опасност доставата на основните производи. Ова го предупредуваат повеќе транспортни компании.

Повеќе