EAST-WEST GATE ЈА ЗАВРШУВА ИЗГРАДБАТА НА ИНТЕРМОДАЛНИОТ ТЕРМИНАЛ НА УНГАРСКО-УКРАИНСКАТА ГРАНИЦА

Унгарија сака да се врати на светската мапа на логистиката, како Украина ќе го искористи тоа?

Според железничкиот магазин Railway Supply, за неколку недели, изградбата на интермодалниот терминал East-West Gate (EWG) ќе биде завршена, а во вториот квартал на 2022 година ќе започне да ги прифаќа првите возови.

На приватниот оператор EWG му требаше само една година од лансирањето до завршувањето на терминалот. За ова време изградени се повеќе од 10 километри железнички линии.

Новата терминална површина е поголема од Магрит (остров на реката Дунав помеѓу двата дела на главниот град на Унгарија, Буда и Пешта), а бетонското плато е триесет фудбалски игралишта. EWG користи најсовремени технологии, а многу логистички решенија се единствени.

Camco е избран за партнер за автоматизација на унгаскиот модерен терминал EWG, портата на Новиот пат на свилата кон Европа.

Иновативната автоматизација на терминалот од страна на Camco Technologies и OCR камерите за следење возила и контејнери наскоро ќе бидат распоредени на терминалот East-West Gate во Унгарија (EWG).

Австриски специјалисти од Künz изработија портални кранови со ширина од 41 m и 28 m на шини и дигалка со тркала со висина од 20 m. Џиновските кранови се единствени во Европа по големина и технологија – уредите се со капацитет за подигнување од 45 тони и ќе се контролираат од далечина овозможено со 5G мрежата.

Дигиталниот близнак EWG ќе ја следи логистиката на терминалот во реално време и ќе го репродуцира во 3D: движењето на возовите, камионите, крановите и целата рута по која ќе помине товарот.

Унгарија има намера да се врати на логистичката мапа на светот и најавува дека EWG ќе стане најголемиот и најмоќниот копнен терминал на континентот. Унгарскиот терминал е дизајниран да работи до 1 милион контејнери од 20 стапки годишно.

Фенешлитке (Унгарија), недалеку од унгарско-украинската граница, пред половина век беше една од најважните железнички јазли не само во Унгарија, туку и на исток и запад, од каде што поминуваа илјадници возови.

Во изминатата деценија, Унгарија разгледа различни опции за враќање на претходните волумени за ракување со товарите. EWG треба да ги исполни очекувањата, што треба да стане новата железничка порта кон Азија и Европа.

Унгарија се надева дека капацитетот на новиот терминал ќе биде многу баран. Прво, железничкиот товарен сообраќај меѓу Азија и Европа расте секоја година. Второ, традиционалната рута преку белоруско-полската граница е ограничена со капацитетот на терминалите Брест и Малешевице, а сега контејнерските возови треба да чекаат неколку дена.

За да го зголеми сообраќајот, EWG му нуди на пазарот алтернативна рута преку Унгарија и, соодветно, преку Украина.

Терминалот Fenelistka очекува да управува со товари не само од Кина, туку и од Јапонија и Јужна Кореја.

Извор: www.railway.supply

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *