ВО ПОЛСКА ЗАПОЧНУВА ИЗГРАДБА НА ПРУГА ЗА ТЕСТ НА MAGRAIL ТЕХНОЛОГИЈАТА

Што претставува развојот на магреил технологијата – патување со брзина до 550 км/ч овозможено преку магнетски железнички систем што ги

Повеќе

ЛАМБОРЏИНИ НА ШИНИ – RAIL CARGO GROUP ПРЕВЕЗУВА КАРОСЕРИИ ОД ГЕРМАНИЈА ДО ИТАЛИЈА

Производителот на луксузни спортски автомобили Lamborghini направи уште еден чекор кон одржливоста, насочувајќи ги своите логистички операции кон зелени  транспортни

Повеќе

ЗАПОЧНА ДА СООБРАЌА НОЌНИОТ ВОЗ НАЈТЏЕТ ПОМЕЃУ ВИЕНА И АМСТЕРДАМ

Австриските федерални железници (ÖBB) и Холандските железници (НС) започнаа со нова секојдневна услуга Nightjet – ноќен скок од Виена и

Повеќе

ЕВРОПСКА СТРАТЕГИЈА ЗА МОБИЛНОСТ – ТОВАРНИОТ ЖЕЛЕЗНИЧКИ СООБРАЌАЈ ЌЕ БИДЕ ДВОЈНО ЗГОЛЕМЕН ДО 2050 ГОДИНА

Европската комисија ја објави својата стратегија за одржлива и паметна мобилност и акционен план за трансформација на европскиот транспорт. Целите

Повеќе

ПОТПИШАН Е ДОГОВОР ЗА ЗАЕМ ОД 102 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА МОДЕРНИЗАЦИЈА НА ПРУГАТА БЕЛГРАД – НИШ

Српскиот министерот за финансии, Синиша Мали, во Белград потпиша договор за заем за проектот за модернизација на железничкиот сектор во

Повеќе

ВО ВРЕМЕ НА НЕДОСТИГ НА ТОВАРНИ ВАГОНИ ТАТРАВАГОНКА СЕ ШИРИ НА БАЛКАНОТ

На крајот на март, словачката компанија Татравагонка започна со производство во Фабриката за железнички возила во Хрватска, Гредељ (ТЖВ Гредељ),

Повеќе

ПОСЛЕ НЕКОЛКУ ГОДИНИ ПОТПИШАН Е ДОГОВОРОТ ЗА ИЗГРАДБА НА ВТОРИОТ ЖЕЛЕЗНИЧКИ КОЛОСЕК ПОМЕЃУ ДИВАЧА И КОПЕР

Компанијата 2TDK, која управува со проектот за изградба на вториот железнички колосек на пругата помеѓу Дивача и Копер, денес потпиша

Повеќе

ПУШТЕНИ ВО СООБРАЌАЈ РЕМОНТИРАНИТЕ 10 КМ ОД АВТОПАТОТ ТРАКИЈА ВО СОСЕДНА БУГАРИЈА

На 23 април (петок) околу 11 часот започна сообраќајот по санираната делница од автопатот Тракија од вкупно 16,5 километри, што

Повеќе