5G – ТЕХНОЛОГИЈА КОЈА НОСИ НОВА ДИМЕНЗИЈА ВО ТРАНСПОРТОТ И ЛОГИСТИКАТA

Ултра брзата интернет мрежа, односно петта генерација (5G) на мрежа, предизвикуваат зголемен интерес во нејзиното проширување низ цела Европа.

Брзината на пренос на податоци е неколку десетици пати поголема во 5G отколку во 4G LTE технологијата. Широкопојасниот опсег е огромен.
Самата 5G технологија е веќе достапна, но бара да се распределат соодветни опсези и фреквенции за да функционира. Европската комисија очекува да види широко покривање на 5G во земјите-членки до 2025 година.

„Ограничувањето на предностите на 5G само на гледање 4K филмови во камионската кабина е премногу поедноставување на работите и поврзување на новата технологија само со забава. Во меѓувреме, 5G овозможува да се приклучат на мрежата до 100 мобилни уреди на метар квадратен, а работата на илјадници меѓусебно поврзани објекти, т.н. „Интернет на нештата“, значи визија за наредна еволуција во логистичката и транспортната индустрија” предвидува Марсин Сугак од Ериксон.

Високата ширина на опсег и немање доцнење во 5G преносот ќе ја подобри транспарентноста на целиот ланец на снабдување. Односот помеѓу перформансите и брзата безжична комуникација се чини очигледен. Последните вести кажуваат дека без ова нема да биде можно, на пример, да се популаризираат беспилотните летала – дронови или автономните возила.

Во 2018 година, Ериксон, во соработка со шведскиот телекомуникациски оператор Телија и старт ап компанијата Ајнрид, започна со тестирање на автономниот безкабински камион „Еинрид“ Т-Pod (во логистичкиот центар на ДБ Шенкер во Јанкипинг).
Организаторите на проектот предвидуваат дека станува збор за управувањето на Т-Под (првиот автономен камион со дозвола за јавен сообраќај) во 5G мрежата ќе има шанса да замени над 60% од денешниот патен транспорт во наредните години.

Во неодамнешното истражување спроведено од Гартнер, две третини од компаниите планираат да спроведат 5Г до крајот на оваа година.

Според аналитичарите на Supply Chain Dive, транспортните компании очекуваат 5G мрежите да се користат главно за комуникација и Интернет на нештата (IoT) и да видат клучна придобивка во оперативната ефикасност.

Експертите предвидуваат дека влијанието на 5G ќе биде забележливо во логистичката индустрија, од комуникација возило до возило до следење на артиклите. Ширењето на можноста за следење на стоки во транзит предизвикува големи надежи. Опсегот на податоци собрани од такви уреди може да биде многу широк и ќе се однесува на специфична палета или пакет, но исто така и на едно парче, на пр. резервен дел што се транспортира. Кога подготвувате стока за транспорт, полесно ќе се користат апликации за зголемена реалност.

„Потенцијалот од 5G е сеприсутното ниво на физичка и дигитална поврзаност за следење на производите“, рече Ендру Стивенс од Supply Chain Dive.
„Гледаме можности за големите меѓународни компании како ДХЛ да постават свои мрежи за да обезбедат највисоко ниво на достапност, квалитет и безбедност“, рече Сали Милер (ДХЛ) во изјавата за Supply Chain Dive.

Една од задачите исто така ќе биде да се користи технологијата во управувањето со транспортот и предвидливите анализи (собирање и анализирање на достапните историски податоци за создавање идни модели на дејствување). Балика Сонталија (А.Т. Кирни), еден од авторите на Извештајот за статусот на логистиката за 2019 година, издаден од Советот на професионалци за управување со снабдувачки синџири (CSCMP), гледа четири клучни 5G апликации.

Прво, на синџирите на снабдување ќе им се обезбеди подобра алатка за синхронизација.

5G ќе го олесни и ќе го направи поефикасно следењето на температурата, влажноста и другите фактори на животната средина за чувствителните пратки. Ќе биде можно да се следат не само целата полуприколка, туку и индивидуалните палети, како и специфичните пратки или поединечните пратки поставени на палетите (на пр. компаниите кои испраќаат големи количини на мали пакувања или комбинираат производи во комплети).

„Благодарение на технологијата достапна денес, можете да го пратите статусот на производот на ниво на возилото, но не можете да го следите на ниво на производ. Сега 5G ви овозможува да го следите на ниво на SKU, така да имате подетални сознанија за состојбата на вашиот производ “, велат специјалистите.

Второ, со 5G ќе се подобри видливоста на пратките; сега ќе биде можно прецизно да се утврди времето на испорака на секоја пратка или дури и специфичните парчиња стока засебно за секој приемач.

Трето, 5G ќе ја олесни поврзаноста, како во затворен простор, така и на отворено, а заради подобра пенетрација на зградите, мрежите од 5G можат да комбинираат внатрешно и надворешно работење во мрежа.

5G може да комбинира мобилни комуникации на отворено, како што се LTM или 4G со внатрешна технологија, како што е WiFi. На пример, шпедитерите ќе можат подобро да планираат излезни нарачки, вклучувајќи добра што сè уште не биле примени во магацин.

„Можеме да започнеме со размислување на непречена транзиција во мрежната комуникација од магацин до надворешен транспорт“, објаснува С. Милер од ДХЛ.
Како што се зголемува автоматизацијата и ширењето на „Интернет на нештата“, комуникацијата помеѓу системите ќе стане сè поважна (машините не само што ќе ги враќаат податоците назад до базите на податоци, тие честопати ќе комуницираат едни со други помагајќи да се решат проблемите во реално време). Исто така, ќе го олесни распоредувањето, следењето и пренасочувањето во снабдувањето.

Четврто, 5G ќе го забрза трансферот на податоци во реално време.

Во 5G технологија, доцнењето помеѓу откривање на настанот од страна на сензорот и нејзино препознавање од страна на системот практично ќе престане да постои.
Во транспортот, ова ќе овозможи практично непосреден одговор во критични случаи. Стапката на трансфер е, исто така, од големо значење за автоматизираните камиони и роботите во магацин, на пример. За целосно да се искористи „експлозијата на податоци“ што ќе ја донесе оваа технологија, потребно е да се прошири инфраструктурата. Она што е важно е да се биде во можност да се искористи овој вид на „база за информации“ во вистинско време, или да се одговори на конкретни настани на постојана основа или за предвидлива анализа.

Од друга страна, експертите ги уверуваат идните корисници на решенија засновани на 5G за безбедноста на своите податоци. Тие се убедени дека технолошките ризици ќе бидат слични на оние на 4G LTE, и дека најверојатно нема да се појават непознати видови закани за сајбер безбедноста.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *