ЗАПОЧНА ДА СООБРАЌА НОЌНИОТ ВОЗ НАЈТЏЕТ ПОМЕЃУ ВИЕНА И АМСТЕРДАМ

Австриските федерални железници (ÖBB) и Холандските железници (НС) започнаа со нова секојдневна услуга Nightjet – ноќен скок од Виена и

Повеќе

СНАБДУВАЧКИ ЛАНЕЦ: КАКО НЕДОСТАТОКОТ НА ПЕРСОНАЛ ВО ТРАНСПОРТОТ И ДИСТРИБУЦИЈАТА ВЛИЈАЕ НА СТАРБАКС

Недостаток на кадар во областа на транспортот е закана за ланците на снабдување во различни индустрии. Старбакс, еден од најпознатите

Повеќе

ЖАЛБАТА НА СОПСТВЕНИКОТ НА БРОДОТ ЕВЕР ГИВЕН ПРЕД ЕГИПЕТСКИОТ СУД Е ОДБИЕНА

Египетскиот суд ја отфрли жалбата и барањето на јапонските сопственици за ослободување на товарниот брод Евер Гивен, кој го блокираше

Повеќе

ЕВРОПСКА СТРАТЕГИЈА ЗА МОБИЛНОСТ – ТОВАРНИОТ ЖЕЛЕЗНИЧКИ СООБРАЌАЈ ЌЕ БИДЕ ДВОЈНО ЗГОЛЕМЕН ДО 2050 ГОДИНА

Европската комисија ја објави својата стратегија за одржлива и паметна мобилност и акционен план за трансформација на европскиот транспорт. Целите

Повеќе

ЗГОЛЕМЕН БРОЈОТ НА КОНТЕЈНЕРИ ВО ПОГОЛЕМИТЕ КИНЕСКИ ПРИСТАНИШТА

Според статистичките податоци објавени од Здружението на кинески пристаништа, протокот на товар и обемот на контејнери во најголемите кинески пристаништа

Повеќе

ПОВЕЌЕ ОД 800 ТОВАРНИ ВОЗОВИ ПАТУВАЛЕ НИЗ ТУНЕЛОТ МАРМАРАЈ ВО ТУРЦИЈА

Вкупно 845 товарни возови минатата година патувале низ подводниот тунел Мармарај. Тунелот го поврзува европскиот со азискиот дел на Истанбул.

Повеќе

ГОЛЕМИ ПЛАНОВИ НА ЧД КАРГО ЗА БАЛКАНОТ

Чешката државна железничка компанија, ЧД Карго продолжува да се шири на странските пазари. Во текот на минатата недела заврши воспоставувањето

Повеќе

ПОТПИШАН Е ДОГОВОР ЗА ЗАЕМ ОД 102 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА МОДЕРНИЗАЦИЈА НА ПРУГАТА БЕЛГРАД – НИШ

Српскиот министерот за финансии, Синиша Мали, во Белград потпиша договор за заем за проектот за модернизација на железничкиот сектор во

Повеќе