ЈАПОНСКИ ТОВАР НА ПАТОТ КОН ЕВРОПА ПРЕКУ ТРАНССИБИРСКИТЕ ЖЕЛЕЗНИЦИ

Поддржан од руски субвенции, нов контејнерски воз со јапонски товар замина за Европа на 18 ноември, користејќи ги транссибирските железници. Возот, кој тргна од руското пристаниште Владивосток, сега патува кон Брест / Малашевице, Полска.

Овој сега стратешки терминал каде се среќаваат колосеци со широка и нормална ширина, контејнерите ќе се претоварат во возот кон Европа и ќе стигнат до дестинациите во Полска, Германија, Холандија и Белгија.

Новата услуга е дел од заедничкиот проект меѓу Руските железници и Министерството за земјиште, инфраструктура, транспорт и туризам на Јапонија.

Пренесениот товар се состои од различни производи, како што се медицинска опрема, електронска опрема за контрола, хемикалии, електрични алати и компресори. За време на првиот маршрута, производите беа испраќани до трговското пристаниште Владивосток од различни јапонски пристаништа, преку редовна поморска услуга обезбедена од ФЕСКО.

Брзината како главна карактеристика

Еден извонреден факт што се однесува на новата услуга е брзината на процесите на подготовка пред отпочнување на превозот. Поточно, подготовката на транзитните документи, царинската обработка во пристаништето и составување на возот траеа само два дена.

Покрај тоа, услугата ќе ја користи мрежата на Руски железници, но според специјално прилагоден возен ред. Во комбинација со употребата на транссибирската магистрала, времето на транспорт ќе биде значително намалено. Времето на испорака од Јапонија во Европа ќе се намали за половина во споредба со оние што ги нудат традиционалните морски патишта.

Во однос на логистичкиот аспект на услугата, таа ќе биде обезбедена од РЖД Логистик, подружница на Руски железници и ФЕСКО. Двете компании имаат за цел услуга што ќе придонесе за експресна испорака на стоки преку транссибирската железница.

„Високиот квалитет, брзината и безбедноста на превозот“ ги сочинуваат главните карактеристики на новата услуга, рече Алексиј Шило, заменик генерален директор на Руски железници и раководител на Центарот за услуги за корпоративен транспорт.

Понатаму, тој спомена дека одлуката на руската влада „да го субвенционира транзитниот транспорт на контејнери кога се испраќаат од пристаништата на Далечниот исток“, може да создаде повеќе можности за зголемување на сообраќајот од Јапонија и поширокиот азиски регион кон Европа.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *