УШТЕ ЕДНА ЗЕМЈА КОЈА НЕ Е ЧЛЕНКА НА ЕУ ГО РАТИФИКУВА Е-ЦМР

Веќе 27-тата земја се придружи на Конвенцијата ЦМР во врска со електронскиот товарен лист. Украина го ратификуваше е-ЦМР помалку од еден месец после Норвешка.

Украинската влада го ратификуваше е-ЦМР, со што стана 27-та земја што официјално се обврза на спроведување на електронскиот товарен лист, пренесува Меѓународната унија за патен транспорт (ИРУ). Преминот од хартија во дигитален документ во транспортот ќе ја подобри ефикасноста и безбедноста на транспортот на стоки.

Со оглед на стратешката локација на Украина, употребата на е-ЦМР во оваа земја ќе ја стимулира трговијата со подобрување на ефикасноста на националната и меѓународната логистика, потенцираат ИРУ.

Употребата на е-ЦМР исто така ќе го забрза закрепнувањето на Украина од кризата предизвикана од пандемијата COVID-19, бидејќи може значително да ги намали трошоците за транспорт и да го намали физичкиот контакт помеѓу возачите и клиентите.

Земји кои ја имаат ратификувано спогодбата

Меродавната уредба за промени во транспортот што овозможува примена на е-ЦМР веќе стапи на сила во Украина на 12 јули 2019 година. Оттогаш, како што е соопштено од украинското Министерство за инфраструктура, може да се изврши размена на електронски документи за транспорт користејќи алатки достапни на пазарот, на пример MEDoc. Сепак, хартиениот товарен лист и натаму ќе биде полноправна форма на документација.

Дополнителниот протокол во врска со е-ЦМР го имаат ратификувано следните земји – договорни страни:

Белорусија, Бугарија, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Франција, Иран (Исламска Република), Латвија, Литванија, Луксембург, Холандија, Норвешка, Полска, Португалија, Република Молдавија, Романија, Руска Федерација, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска, Швајцарија, Таџикистан, Турција, Украина, Велика Британија на Велика Британија и Северна Ирска.

Извор: ИРУ

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *