ТЕЛЕФОНИ, ЦИГАРИ, ЗЛАТО… СЕ НАЈГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ НА ТОВАР ВО ЕВРОПА

Здружението ТАПА бележи 274 пријави за кражба или обиди за кражби на товар во текот на март и април годинава, што довело до загуба од скоро 7 милиони евра во 26 земји во Европа, Блискиот исток и Африка. Покрај тоа, извештајот објавен на почетокот на јуни покажува зголемување на жртвите, како што е зголемување на стапката на упади на мигранти.

Само 38,3% од пријавените инциденти, односно вкупно 105 случаи, генерирале вредност на загуби од 6.926.727 евра. Во просек, ова значи дека овие кривични дела биле „тешки“ околу 65.960 евра. Во осум случаи, станува збор за кражба на товар од голема вредност (што значи вредност од 100.000 евра или повеќе) – во просек дури 464.826 евра.

Погледнете го списокот на „најскапи“ кражби во текот на март и април 2021 година, според извештајот на ТАПА:

3.307.214 евра – вооружен грабеж на телефон

Полицијата на 3 март во Келвин, Јужна Африка добила информација за планиран вооружен грабеж на камион со пратка телефони. По пристигнувањето, полицијата се нашла под оган на осомничените, па дошло до размена на оган. После тоа биле уапсени четиринаесет престапници, додека еден дел од нив избегале. Еден чувар и еден од осомничените биле смртно застрелани.

400.000 евра – украдени цигари, камионот запален

Четворица сторители на 30 март се приближиле до возачот на камионот и неговиот помошник кои превезувале пратка цигари до дестинацијата во Виена, Франција и ги принудиле да го преместат камионот во слепа улица и да го паркираат покрај комбе. Потоа им било наредено да ги пренесат цигарите во комбе, по што го запалиле камионот и побегнале.

275.000 евра – злато и накит

Тројца вооружени сторители украле пратка накит и злато во Лион, Франција, на 26 март, пренесувајќи го товарот во возило за испорака, кое подоцна било пронајдено во пламен.

150 000 евра

Во Кослада, Шпанија, на 27 март, полицајците успеале да пронајдат украден камион и товар од паркинг во Пинто, Мадрид – вредноста на овој товар (за кој нема повеќе детали) изнесувал 150.000 евра.

139.470 евра – ограбени термометри од магацин

Од објект во Истанбул украдени 7.500 термометри! Кривичното дело е сторено на 17 март, откако крадците влегле во зградата ноќе и го натовариле својот камион. Користејќи снимки од видео надзор, полицијата го идентификувала камионот, стигнала до локалната логистичка компанија и го пронашла товарот во нејзините простории. Тројца осомничени наводно го признале делото.

100 000 евра

На 15 март, во Рајнболен, Германија, сторителите провалиле во приколка и украле товар со машини за кафе.

100 000 евра

Уште една голема кражба на товар во Германија е на оваа листа, а станува збор за телефони што се украдени од објектот во Еглошхајм (Баварија) на 7 април.

На списокот е вклучена и веста за апсењето на двајца вработени кои наводно украле товар вреден повеќе од 100.000 евра во текот на шест месеци, од објектот за воздушен транспорт во Лестершир (Велика Британија).

ТАПА ЕМЕА исто така доби извештаи за уште 13 инциденти со вредности на загуби од 50 000 до 100 000 евра. Тие произвеле вкупни и просечни загуби од 806.073 евра, односно 62.082 евра.

Од 26-те земји кои во март и април забележаа нови кражби на товари во базата на податоци TAPA IIS , првите пет беа:

  • Велика Британија 76 инциденти или 27,7%
  • Германија 71 или 26,0%
  • Јужна Африка 31 или 11,3%
  • Русија 14 или 5,1%
  • Унгарија 13 или 4,7%

Во над 50% од извештаите за загубите во март и април, видовите украдени производи биле неопределени или евидентирани како разни. 18 категории производи на ИИС кои претрпеле инциденти вклучуваат пет со двоцифрена загуба:

  • Тутун – 22 или 8,0% од вкупниот број за март
  • Храна и пијалок – 19 или 6,9%
  • Облека и обувки – 14 или 5,1%
  • Алатки / градежни материјали – 12 или 4,4%
  • Мебел / Апарати за домаќинство – 10 или 3,6%

Извор: TAPA 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *