СОПСТВЕНИЦИТЕ ГО ПРОДАВААТ GEFCO, ЦЕНАТА Е 2 МИЛИЈАРДИ ЕВРА?

Руските железници и производителот на автомобили „Stellantis“ ја ставија на продажба француската логистичка компанија GEFCO, објави Ројтерс во средата (23-ти јуни) под ознаката „ЕКСКЛУЗИВНО“. Агенцијата проценува дека вредноста на трансакцијата може да надмине 2 милијарди евра.

JP Morgan & Rothschild & Co., на кои им е доверена продажбата, веќе пронајдоа неколку заинтересирани страни, пишува Ројтерс, наведувајќи дека изворот на информации се „луѓето запознаени со ова прашање“. Францускиот весник Les Echos исто така пишува дека тоа е потврдено од повеќе извори. GEFCO, сопствениците и банките, како што објави Ројтерс во средата, одбија да коментираат.

GEFCO е основана во 1949 година, а групацијата денес работи во 47 земји и опслужува 300 локации низ целиот свет, со околу 11.500 вработени. Нивните приходи во 2020 година изнесуваат 3,8 милијарди евра, што е значителен пад од 19,7% во споредба со финансиската 2019 година. Исто така, има намалување на повторената маргина на EBIT на 3,7% (во споредба со 4,3% во 2019 година).

GEFCO обезбедува логистички услуги за автомобилската индустрија, а некои од нивните клиенти се Stellantis, Ford, Renault, Škoda, Toyota, но и Nestle, Electrolux итн.

Затворањето на фабриките и претставништвата и неспоредливо помалиот интерес на потрошувачите за купување автомобили за време на пандемијата се причина за овој резултат. Ројтерс потсетува дека во меѓувреме се опорави продажбата на автомобили, а бројот на регистрации во Европа порасна за 74% во мај.

Француската групација ПСА, која минатата година беше преименувана во Стеллантис по спојувањето со ФЦА, продаде 75% од акциите на ГЕФКО на Руски железници во 2012 година за 800 милиони евра.

Stellantis сè уште е главен клиент на GEFCO, носејќи им околу половина од своите приходи, според Ројтерс.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *