СКАНИЈА ПРОИЗВЕДУВА ЕЛЕКТРИЧЕН КАМИОН ОД 32 МЕТРИ ЗА JULA LOGISTICS

Шведската компанија Jula Logistics веќе подолго време користи 32-метарски камион Scania со голем капацитет и помала емисија на штетни гасови. Сега е време за следниот чекор – огромниот камион ќе се напојува со електрична енергија.

Ова е пример за одржливо транспортно решение кое Scania го развива во тесна соработка со прогресивен клиент.

На европските камиони им е дозволено да носат тежина до 40 тони и еден контејнер од 12 метри. Јула Логистик од 2015 година користи камион двојно поголем, што значи дека превезува два контејнери и е долг 32 метри. Овој камион има максимална дозволена маса од 64 тони, вклучувајќи го товарот и приколката. Преку транспортирање на поголеми товари во секој начин на транспорт, со што се намалува бројот на патувања помеѓу складиштето и пристаништето за утовар секој ден, Jula Logistics заштедува 70 проценти од енергијата и емисиите по транспортирана единица. Новиот камион ќе се движи на електрична енергија и ќе биде пуштен во употреба во првата половина на 2022 година.

„Ние користиме интермодален транспорт, каде што нашата стока пристигнува во пристаништето во Гетеборг со брод, се качува во воз што оди до Фалкепинг. Оттаму, товарот се транспортира со камион во последниот дел од неговото патување до нашиот магацин во Скара. Едноставно е фантастично да се направи овој транспортен синџир уште поодржлив со користење на камион напојуван од соларни панели што ќе ги изградиме на покривот на нашиот магацин“, рече Ленарт Карлсон, извршен директор на Jula Logistics.

Соработката со Jula Logistics е индикативна за начинот на кој Scania ја прави транзицијата кон одржлив транспорт.

„Електрификацијата е задолжителна во нашата заложба за нула емисии и за постигнување на нашите климатски цели. Тесно партнерство со засегнатите страни кои ги споделуваат нашите вредности е важно за да можеме да продолжиме со вистинско темпо. Не можеме сами да ја направиме транзицијата, а Jula Logistics е многу вреден партнер кој се грижи за животната средина“, вели Фредрик Алард, раководител на E-Mobility во Scania.

Scania работи и со прототипови и со нови деловни модели и заедно со клиентите и другите партнери ги имплементира своите решенија за иднината. Решението, со кое Scania ја поддржува Jula Logistics, му овозможува на екстремно долгото и тешко возило да направи двонасочно патување од 60 километри од местото каде возот застанува во Фалкепинг до магацинот во Скара.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *