СИТЕ ПОМАГААТ ДА СЕ ПОДИГНЕ РАСПОЛОЖЕНИЕТО НА КАМИОНЏИИТЕ ЗАГЛАВЕНИ ВО МАНСТОН И НА М20

Илјадници камионџии го поминаа Божиќ чекајќи тестови за коронавирус на М20 и кај Манстон. Сигурно не беше тоа што го планираа, а со оглед на очигледниот недостиг на достапни простории, работите беа тешки во најмала рака. За среќа, придонесите од локалната заедница и европските амбасади го подигнаа расположението и донекаде ја ублажија болката.

Заедницата Сик, Фудбалскиот клуб Рамсгејт, Пица Доминос, како и безброј локални жители, помогнаа со придонес во основните залихи, вклучувајќи храна и вода.

На Бадник, тим од француски пожарникари исто така пристигна во Довер за да помогне во испораката на 10.000 тест комплети и да помогне во процесот на тестирање.

Овие придонеси продолжија и во последниве денови, а сè повеќе организации и индивидуалци даваат придонес.

На Божиќ, полската амбасада испрати тим медицински лица за да ги тестираат возачите, заедно со 16.000 комплети за тестирање. На почетокот на неделата, амбасадата им обезбеди храна и вода на камионџиите заглавени во Манстон.

Оние кои имаа позитивен тест за коронавирус, се изолираат во хотелите платени од Владата на Велика Британија.

Камионџиите на М20 добија набавки и од локалното население. Во бројни случаи, ова беше направено со спуштање на пакувањата од пешачки мостови кои поминуваат низ автопатот. Видеото подолу е само еден пример за ова.

Согледуваниот недостаток на поддршка од Владата на Велика Британија предизвика голем гнев на социјалните мрежи. Сепак, имаше некои знаци дека владата ги зголемува напорите вчера. Според Кент Онлајн, Министерството за одбрана потврдило дека дополнителни 800 лица ќе им се придружат на 300 војници кои веќе биле распоредени на пристаништето во Довер вчера.

И Владата на Велика Британија и Советот на округот Кент отсекогаш тврдат дека има соодветна одредба за возачите во Манстон. Се чини дека ова мислење не го споделуваат камионските возачи.

Здружението на превозничката асоцијација – РХА исто така се најде на удар на критики заради забележаниот недостаток на поддршка. Управниот директор на РХА конечно потврди доцна на Бадник дека им испратиле храна на возачите.

Во меѓувреме, извештаите од новинарите во Кент сугерираат дека заостанатиот број полека се расчистува. Беноа Роше, главен оператор на пристаништето Кале, за новинската агенција АФП вчера изјави дека очекува „во текот на викендот ситуацијата треба да биде целосно згрижена“.

Сепак, се чини дека тоа мислење не е универзално и некои очекуваат дека сè уште ќе поминат неколку дена пред да се расчисти заостатокот. Фактот што сега се додаваат повеќе камиони во редот, исто така, ги комплицира работите.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *