РУСКИТЕ ЖЕЛЕЗНИЦИ ОТВОРААТ ЦЕНТАР ЗА ИНФОРМАЦИИ И ОБУКА ВО БЕЛГРАД

Од 10 ноември започна со работа Центар за информации и обука на Руските железници во Главната канцеларија на „Железнице Србије“ во Белград. Новиот регионален центар е резултат на соработката помеѓу RZD International LLC (подружница на Руски железници), Институтот за истражување на руски железници и „Железнице Србије – Инфраструктура, исто така, која има активно учество во претпријатието.

Меѓу оперативните цели на центарот е запознавање со технологиите што можат да се применат при изградбата на железничката инфраструктура. Дополнително, посетителите исто така можат да стапат во контакт со автоматизирани работни станици за диспечери на железнички пруги и градежни работи, во форма на симулација.

На свеченото отворање што се одржало во вторникот, Сергеј Павлов, прв заменик-директор на директор на Руски железници, укажал дека опремата и можностите на центарот може да имаат многу позитивно влијание врз обуката на специјалисти за српски железници.

Постоечка соработка

Павлов исто така изјавил дека соработката меѓу Руските железници и Србија не е нешто ново. Спротивно на тоа, Руските железници спроведуваат железнички проекти во земјата од 2013 година. „Заедно изградивме и реконструиравме повеќе од 200 километри железнички пруги, што е скоро 5 проценти од целата мрежа“,стои во неговата изјава.

Разбирливо е дека отворањето на Центарот за информации и обука, во Белград  е поздравено како природен исход на долгогодишната соработка. Покрај тоа, „опремата и системите прикажани во центарот, може да се користат за создавање на унифициран центар за специјализација во иднина“, заклучи Павлов. Следствено, потенцијалот за иден развој и зајакнување на односите меѓу двете земји и нивните железнички оператори е многу очигледен.

Поголема слика

Во општ коментар, ваквиот развој на настаните на поширокиот Балкански полуостров може да има доста впечатлив резултат. Би било доста интересно да се видат подобрувања што се случуваат на железничката инфраструктура на балканските земји, бидејќи тие можат да доведат до отклучување на нови потенцијали. На пример, многу добредојден исход ќе биде воспоставување алтернативни железнички коридори кон исток низ оваа територија.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *