ПРОЕКТОТ НА ВЕКОТ НИЗ АЛПИТЕ, ПОДГОТВЕН ЗА ПРОБНА РАБОТА

До крајот на годината, треба да биде пуштен во употреба основниот железнички тунел Ценери. Со него ќе се заврши проектот на векот – новата железничка врска низ Алпите. За товарниот превоз, ова значи пократко време на транзит и пониски трошоци.

Основниот тунел Ценери е долг 15,4 км и го поврзува Каморино кај Белинцона со Везија кај Лугано. На 4 септември, изведувачот на тунелот AlpTransit Gotthard AG (ATG) го предаде објектот на операторот СББ, што им овозможува на товарните и патничките возови да започнат пробна работа. Комерцијалното работење ќе започне на 13 декември 2020 година.

Основниот тунел Ценери е последниот елемент на Новата железничка врска преку Алпите (НРЛА). Со три нови основни тунели преку Алпите и продолжување на пристапните патишта, северниот и јужниот дел на Швајцарија и Европа ќе бидат поврзани.

Базниот тунел Лешберг работи од 2007 година. Тунелот Готард е пуштен во употреба во 2016 година. Со 57 километри, тој е најдолгиот железнички тунел во светот. Во декември оваа година, со пуштање во употреба на основниот тунел Ценери за комерцијална употреба, проектот NRLA конечно ќе биде завршен.

Новата железничка врска преку Алпите (НРЛА)

Новите железнички врски се важни и за патнички и за товарен сообраќај. Основниот тунел Ценери ќе обезбеди дополнителен капацитет за повеќе од 3.000 интермодални транспортни единици да се транспортираат дневно, со што ќе се забрза преминот од пат на железница. Понатаму, времето за транспорт долж коридорот Рајна-Алпи помеѓу Џенова и Ротердам може да се намали до два часа, што ќе заштеди дел од трошоците.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *