ПОСЛЕ НЕКОЛКУ ГОДИНИ ПОТПИШАН Е ДОГОВОРОТ ЗА ИЗГРАДБА НА ВТОРИОТ ЖЕЛЕЗНИЧКИ КОЛОСЕК ПОМЕЃУ ДИВАЧА И КОПЕР

Компанијата 2TDK, која управува со проектот за изградба на вториот железнички колосек на пругата помеѓу Дивача и Копер, денес потпиша договор со избраните изведувачи за главните градежни работи (конзорциум составен од словенечки Колектор ЦПГ и турски компании Јапи Меркези и Озалтин), означувајќи го официјалното почетокот на изградба на железничката пруга. Според плановите, работите треба да завршат до 2025 година, а колосекот ќе биде предаден во употреба една година подоцна.

Според словенечко Дело, вредноста на договорените работи е 403,6 милиони евра, без ДДВ.

Вториот колосек помеѓу Дивача и Копер ќе овозможи брзина од 160 километри на час, споредлива со брзината на современите европски железници. Оваа нова делница треба да овозможи железничките оператори да бидат повеќе конкурентни со патниот превоз – и во патничкиот и во товарниот сообраќај, пишува Дело.

Почетокот на овој значаен национален инфраструктурен проект за Словенија, значи реализација на долгорочните напори за обезбедување на пристаништето Копер со модерно и ефикасно железничко поврзување и отворање нови можности за бизнис и развој, беше објавено денес од ова пристаниште.

Според информациите објавени од 2TDK, инвестицијата во целокупниот проект ќе изнесува околу 1,2 милијарди евра. Новиот колосек долг 27 километри заедно со постојниот ќе понудат комбиниран капацитет од 231 возови дневно, или 43,4 милиони нето тони товар годишно, соопштија од  компанијата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.