ПЕТ ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА СОПСТВЕНИК НА ТРАНСПОРТНА ФИРМА ПОРАДИ МАНИПУЛАЦИЈА СО ТАХОГРАФ

Италијански суд ја осуди транспортната компанија од Фросиноне, односно нејзиниот сопственик, на невообичаено строга казна – затворска казна од пет години.

Исто така, судот нареди исплата на надоместок на возачите затоа што тие работеле подолго од договореното работно време.

Судот го осуди сопственикот на компанијата на толку строга казна, што е преседан, бидејќи тој ги уценувал петмина од своите возачи на камиони неколку години.

Под закана за отпуштање, сопственикот ги принудил своите возачи на камиони да манипулираат со тахографи во периодот од 2007 до 2012 година, со цел да ги заобиколат законски пропишаните ограничувања на времето на возење и одмор.

Манипулација со тахографот во Холандија

Во неодамнешната контрола на холандската инспекција ИЛТ спроведена на патот А1 кај Апелдорн, утврдено е отстапување врз основа на мерењата на инсталациите за тахограф. Камионот бил испратен во работилница за тахограф за понатамошна контрола, при што инспекторите пронашле уред за манипулација.

Превозникот е казнет со 10.375 евра, како и новата инсталација на тахографот, а возачот е казнет со 1.500 евра и му е наложено да користи целосен неделен одмор од 45 часа.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *