ПАЗАРОТ НА ЕКСПРЕСНИ ПРАТКИ И ПАКЕТИ ГО ЗАБАВУВА МОМЕНТУМОТ

Глобалниот пазар за експресни и мали пратки порасна за 13% во 2020 година. И тоа, домашниот (13,2%) и меѓународниот (12,5%) пазари значително се проширија. По бумот на електронската трговија во 2020 година и стапката на раст на експресниот и пазарот на мали пратки, се предвидува мало забавување на пазарот, се вели во анализата на компанијата за истражување на маркетингот Transport Intelligence (Ti).

Се очекува моментумот да забави во 2021 година, со прогноза на пазарот да порасне реално за 8,9%. Домашниот пазар ќе порасне за 8,6%, а меѓународниот сегмент се очекува да се зголеми за 10%.

За да го следи растот на логистичките пазари по пандемијата, Ти воведе Covid Recovery Tracker (CRT) за 2021 и 2025 година. Ова покажува колку се очекува пазарот да биде поголем или помал во 2021 и 2025 година во споредба со нивоата пред Ковид. – 19 Според овој индикатор, пазарот ќе биде поголем за една петтина во 2021 година (CRT21 од 23,1%). Ова се должи на постојаниот раст на количините на е-трговија во B2C, придружено со закрепнување на глобалната економија.

Азиско-пацифичкиот регион се очекува да расте со најбрзо темпо во 2021 година (12%). Водени од меѓународниот раст од 13,4%, се очекува регионалниот пазар да падне за 28,4% во споредба со нивите пред пандемијата.

Европскиот пазар се предвидува да забави со повторното отворање на економијата и забавувањето на сегментот B2C. Предвидено е ова да доведе до зголемување од 5% (CRT21 од 14,4%).

Северна Америка ќе забележи долгорочна побарувачка, делумно поради силното ниво на фискален стимул во Соединетите држави. Пазарот се очекува да порасне за 8% во 2021 година (CRT21 од 24,3%).

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *