НОВИ ПРОПИСИ ВО ФРАНЦИЈА ПОВРЗАНИ СО ЗИМСКАТА ОПРЕМА

Новите правила за зимски гуми ќе стапат во сила на некои француски патишта од ноември 2021 година. Според законот, кој има за цел да ја подобри безбедноста на патиштата и избегнување на сообраќаен метеж, возилата во 48 планински области мора да бидат опремени со зимски гуми или синџири за снег во периодот од ноември до март, пренесуваат француските медиуми.

Автобусите и камионите без приколки мора да инсталираат зимски гуми или синџири, додека камионите со приколка мора да имаат синџири на најмалку две погонски тркала, дури и ако се опремени со зимски гуми.

Како ќе знам кои области се опфатени со новите правила?

Оваа зима ќе се појават на планинските патишта нови знаци. Знакот Б58 од лево ќе означува влез во зоната каде што се задолжителни зимски гуми или ланци, додека знакот Б59 од десната страна ќе го означи крајот, односно излез од зоната.

Како да знам дали ги имам вистинските гуми?

Зимските гуми може да се идентификуваат со ознаките “M + S”, “MS” или “M&S” на страничниот allид. Знакот “3PMSF” (снегулка со три врвови снег) е исто така индустриски стандард. Ако не гледате ниту еден од овие симболи, гумите не се соодветни за зимска употреба.

Што ако немам соодветни гуми?

Ако возите низ област каде што зимските гуми или синџирите за снег се задолжителни и ако ве сопре полицијата, нема да можете да го продолжите патувањето и ќе бидете казнети со 135 евра.

Во кои региони важат овие правила?

 • Ain
 • Allier
 • Alpes-de-Haute-Provence
 • Hautes-Alpes
 • Alpes-Maritimes
 • Ardèche
 • Ariège
 • Aude
 • Aveyron
 • Cantal
 • Côte-d’Or
 • Creuse
 • Doubs
 • Drôme
 • Eure-et-Loir
 • Gard
 • Haute-Garonne
 • Hérault
 • Isère
 • Jura
 • Loire
 • Haute-Loire
 • Lot
 • Lozère
 • Meurthe-et-Moselle
 • Moselle
 • Nièvre
 • Puy-de-Dôme
 • Pyrénées-Atlantiques
 • Hautes-Pyrénées
 • Pyrénées-Orientales
 • Bas-Rhin
 • Haut-Rhin
 • Rhône
 • Haute-Saône
 • Saône-et-Loire
 • Savoie
 • Haute-Savoie
 • Tarn
 • Tarn-et-Garonne
 • Var
 • Vaucluse
 • Haute-Vienne
 • Vosges
 • Yonne
 • le Territoire de Belfort
 • Corse du Sud
 • Haute-Corse

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *