НОВИОТ ЕЛЕКТРИЧЕН КАМИОН VOLTA ZERO Е СÈ ПОБЛИЗУ ДО СЕРИСКО ПРОИЗВОДСТВО

Volta Trucks, старт-ап компанија формирана во 2019 година, со работни единици во Шведска, Велика Британија и Франција, објави на почетокот на февруари дека го избра американскиот производител Meritor за снабдувач на погонската оска за своето прво возило – Волта Зеро камион за дистрибуција од средна категорија. Реномираната компанија ќе го снабдува новиот клиент со електрифицирана погонска оска од семејството Blue Horizion TM 14Xe со интегрално инсталиран електричен мотор до 200 kW. Ова ја приближува Волта нула до сериското производство: прототипот беше претставен минатиот септември, додека испораките до првите клиенти се најавени за крајот на оваа година.

За разлика од повеќето електрични камиони кои се појавија во последниве години и создадени со електрификација на погонската група на големи серии, конвенционални возила, Волта Зеро е целосно оригинално достигнување, со сопствено развиено тело и кинематички ланец што е комбинација на витални компоненти од разни етаблирани производители.

Вкупната тежина на првиот Волта камион е 16 тони, носивоста е 8,6 тони, во товарниот простор со волумен од 37,76 м3 (должина 6.900, ширина 2.485 мм и висина 2.200 мм) може да се сместат 16 евро палети. Волта Зеро е долг 9.460, ширина 2.550, висока 3.470 мм; меѓуоскино растојание е 4.800 mm. Новиот дистрибутивен камион е опремен со батерии со капацитет од 160-200 kWh, кои обезбедуваат автономно возење од 150 до 200 км и максимална брзина од 90 км на час.

Благодарение на фактот дека повеќето главни компоненти се наоѓаат во задната половина на возилото, возачкото седиште во Волта Зеро е во невообичаена положба – во централниот дел на кабината, на многу помала висина од седиштето на конвенционален камион. Оваа комбинација, со посебен дизајн на „застаклената“ кабина (во стилот на куќата), му дава широка видливост на возачот – под агол од сите 220 степени, што ги минимизира опасните слепи точки на страните на возилото.

Според компанијата, новата марка на камиони веќе ги има добиено потребните европски хомологации, но и првиот купувач, француската компанија Petit Forestier, која изнајмува дистрибуција и други возила. Volta Trucks известува дека Petit Forestier ја потврдил нарачката за илјада камиони Volta Zero, што се проценува дека е најголемата единечна набавка на големи електрични комерцијални возила во Европа. Исто така, компанијата тврди дека вредноста на книгата за нарачки достигнала 260 милиони долари.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *