ПРЕТСТАВЕНА НОВАТА ЛИНИЈА НА ДАФ КАМИОНИ

Со вчерашната објава, DAF претстави изненадување со воведување на комплетно нова палета на камиони. Новите XF, XG и XG + нудат продолжени кабини, 10% подобрена ефикасност на горивото и напредно ниво на удобност во кабината. Производството започнува до крајот на годината, а нарачките – сега.

Европската комисија воведе нови одредби за тежините и димензиите на камионите со цел заштита на околината во смисла на намалување на емисиите (CO2), како и безбедностa на патиштата и удобност на возачот.

DAF е првиот европски производител на камиони што воведе нова генерација на камиони со атрактивен и високо аеродинамичен дизајн, искористувајќи ја дополнителната слобода понудена со новите регулативи. Производителот од Ајндховен ветува водечка класа за ефикасност на гориво, безбедност и удобност на возачот и затоа верува дека новата генерација на DAF ќе биде новиот играч според новите правила на игра.

Нова генерација XF

Новата генерација XF се карактеризира со целосно нов дизајн на кабината со продолжение од 160 mm напред, што обезбедува одлична аеродинамична форма, и придонесува значително помала потрошувачка на гориво и помали емисии на CO2.

Кабината на новиот XF се наоѓа 75 mm пониско од XF Super Space Cab и Space Cab. Подобрена видливост благодарение на големото ветробранско стакло, новата форма на страничните ретровизори и страничниот прозорец во вратата на совозачот. Просечната висина во кабината на новиот XF е помеѓу 1900 и 2075 mm, во зависност од тоа каде седи возачот.

Нова генерација XG и XG +

Покрај XF, DAF ги претстави и XG и XG +, создавајќи нов пазарен сегмент од највисока класа што максимално ги искористува новите правила за маса и големина.

Покрај продолжението од 160 mm, двата водечки модели имаат најмалку 330 mm дополнителна должина на задниот дел од кабината. Ова создава неспоредлив простор за работа, живот и спиење.

Кабините XG и XG + се наоѓаат 125 мм повисоки од новата генерација XF. Подот не е целосно рамен, но ова овозможува лесен пристап со само 3 чекори и одлична позиција за седење за одличен директен поглед. Внатрешноста на кабината DAF XG нуди внатрешна висина не помала од 1.980 до 2.105 mm и благодарение на продолжување во задниот дел, огромен внатрешен простор.

Новиот XG + го надминува секој камион на пазарот во однос на внатрешниот простор. Внатрешната висина на кабината нуди импресивни 2220 mm.

XG + е најмодерниот модел на DAF, кој нуди највисоко ниво на удобност и простор за живеење, кои се единствени во целата индустрија. DAF е познат по големиот обем на својата супер вселенска кабина и сепак DAF XG + има 14% поголем волумен од него. Простор од  12,5 м3 беше неодамна незамисливо како волумен на кабина на европски камион.

Исто така, постојат многу иновации во преносот и во внатрешноста повеќе во некој нареден број.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *