НЕДОСТАТОКОТ СО КОНТЕЈНЕРИ СЕ НАДМИНУВА

Шпедитерите во Азија и САД се соочуваат со долги одложувања и неизвесности при резервација на контејнери. Како резултат, надоместоците се зголемија, особено во Азија, каде што тие се зголемија двојно во минатата година, а во некои случаи се зголемија бидејќи контејнерите беа испорачани по барање за извоз.

Шпедитерите сè уште се борат со проблеми како што се достапноста на опремата (контејнери) и недостигот на пловидби заради промени во распоредот на бродовите. Ова доведе до значителни нарушувања во системите за превоз на контејнерите.

Според неодамнешната студија на интернетската платформа за пратење на транспортните единици XChange, достапноста на контејнери во Европа се зголемува. Во согласност со намалувањето на бројот на празни патувања, индексот за достапност на контејнерите на XChange (CAx) исцрта подобра слика за европските извозници.

„Контејнерите се движат повторно и се достапни, изјавија од XChange. Тие сега се товараат и се враќаат, иако индустријата сè уште не работи со „полна пареа“ од периодот пред пандемијата со коронавирусот“.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *