НА МИНИСТЕРСКИОТ СОВЕТ НА ЕУ СЕ ПОТПИША БЕРЛИНСКАТА ДЕКЛАРАЦИЈА ПОСВЕТЕНА НА ЖЕЛЕЗНИЧКИОТ ТОВАРЕН ТРАНСПОРТ

По Декларацијата од Ротердам потпишана во 2016 година, европската железничка товарна индустрија денес ја потпиша Берлинската декларација.

Ова е обновена министерска декларација, која покажува заложба на земјите-членки на ЕУ за поддршката на меѓународниот железнички товарен транспорт. Придружувајќи ја Берлинската декларација, секторот ги истакна и развојот, подобрувањата и предизвиците на секоја идентификувана приоритетна акција.

Ротердамската декларација беше потпишана во декември 2016 година под претседавање со Советот на Холандија. Тоа беше прва ваква декларација, но ја формираше основата на политиката на ЕУ кога станува збор за железнички товарен транспорт. Секторот идентификуваше десет приоритети, кои беа презентирани за време на Денот на железничкиот сообраќај.

Засегнатите страни од секторот одлучија да работат заедно на приоритетите на интегриран начин и во јули 2017 година ја поставија Секторската изјава како платформа за размена на информации. За секој од утврдените приоритети беа назначени известувачи.

4 години подоцна

За време на изминатите четири години, силите на министерствата, ЕУ и секторот беа здружени и се фокусираа на заеднички договорените приоритети за зајакнување на меѓународниот железнички товарен транспорт.

Напредокот во приоритетите и што треба да се направи понатаму се опишани на практичен начин во Секторската изјава, додека министерствата ја потврдуваат својата поддршка со таканаречената Берлинска декларација, објаснува Ад Тот, член на работната група на Секторската изјава.

Клучни теми се Дигитално автоматско спојување, имплементација на ERTMS со должно внимание за инвестиции во вградната опрема на возилата, редизајн на возниот ред на мрежата, дигитализација и – последно, но не и најмалку важно – континуирана работа на инфраструктурата на TEN-T мрежата , вклучително и можност на возење возови од 740 метри.

„Бидејќи работата за приоритетните прашања се протега низ многу години, за пофалба е што земјите-членки и секторот ја потврдија својата посветеност на заеднички договорените приоритети“, рече Тот.

Добар напредок

„Ние особено ја поздравуваме јасната посветеност на земјите-членки да се договорат за миграциска стратегија за дигитално автоматско спојување и признавање на важноста од понатамошна дигитализација на инфраструктурните мрежи, управувањето и распределувањето на капацитетите“, коментираат Секторската група за изјави (ССГ).

„Интегрираните напори на секторот започнаа процес на опипливо подобрување на европскиот железнички товарен транспорт. Во текот на изминатите години, имаше добар напредок во приоритетите на ССГ,  но сеуште има простор за подобрување и поблиска соработка со земјите-членки и институциите на ЕУ.

Меѓународниот железнички товарен транспорт е иднината на Европскиот зелен договор, а железничкиот сектор е посветен на подобрување на конкурентноста на меѓународниот бизнис со железнички товарен транспорт и подобрување на квалитетот, сигурноста и ефикасноста на превозот на стоки низ Европа, во знак на Европската година на железницата, 2021 година.

Линк од Берлинската декларација

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *