МЕЃУНАРОДНИОТ ТУРИЗАМ НАМАЛЕН ЗА 70 % ПОРАДИ ОГРАНИЧУВАЊАТА ЗА ДВИЖЕЊЕ

Ограничувањата на патувањето воведени како одговор на пандемијата КОВИД-19 продолжуваат силно да го погодуваат глобалниот туризам, а најновите податоци на Светската туристичка организација (УНВТО) покажуваат пад од 70% на меѓународните патување  за првите осум месеци од 2020 година.

Според најновиот светски барометар за туризам на UNWTO, меѓународните пристигнувања паднаа за 81% во јули и 79% во август, традиционално двата најпрометни месеци од годината и врв на летната сезона на северната хемисфера.

Падот до август претставува 700 милиони помалку пристигнувања во споредба со истиот период во 2019 година и се претвора во загуба од 730 милијарди американски долари приходи од извоз од меѓународниот туризам. Ова е повеќе од осум пати поголема од загубата доживеана како резултат на глобалната економска и финансиска криза во 2009 година.

„Овој невиден пад има драматични социјални и економски последици и ризикува милиони работни места и бизниси“, предупреди генералниот секретар на UNWTO, Зураб Пололикашвили. „Ова ја потенцира итната потреба за безбедно рестартирање на туризмот, навремено и координирано“.

Краткотрајно опоравување

Сите светски региони забележаа голем пад на патувањата во првите осум месеци од годинава. Азија и Пацификот, првиот регион кој страдаше од влијанието на КОВИД-19, забележаа 79% намалување на пристигнувањата, проследено со Африка и Блискиот исток (и двете – 69%), Европа (-68%) и Америка ( – 65%).

По нејзиното постепено повторно отворање на меѓународните граници, Европа забележа релативно помал пад во јули и август (-72% и -69%, соодветно). Закрепнувањето сепак траеше кратко, бидејќи ограничувањата за патување и советувањата беа повторно воведени поради зголемувањето на заразите. Од другата страна на спектарот, Азија и Пацификот забележаа најголемо опаѓање со -96% во двата месеци, како одраз на затворањето на границите во Кина и другите големи дестинации во регионот.

Побарувачката за патувања останува во голема мера пригушена поради постојаната неизвесност за пандемијата и ниската доверба. Врз основа на најновите трендови, UNWTO очекува целосен пад близу 70% за цела 2020 година.

Обновување на меѓународната побарувачка се очекува во 2021 година

Панелот на експерти на UNWTO предвидува враќање на меѓународниот туризам во 2021 година, претежно во третиот квартал од 2021 година. Сепак, околу 20% од експертите сугерираат дека враќањето може да се случи само во 2022 година.

Закрепнување на меѓународниот туризам, заедно со бавно ограничување на вирусите и ниска доверба на потрошувачите. Недостигот на координиран одговор меѓу земјите за обезбедување усогласени протоколи и координирани ограничувања, како и влошувањето на економското опкружување, исто така, беа идентификувани од експерти како важни пречки за закрепнување.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *