ЛИДЛ И АЛДИ СЕ СООЧУВААТ СО ПРЕДИЗВИЦИ ВО СИНЏИРОТ НА СНАБДУВАЊЕ ПОСЛЕ НЕСРЕЌАТА ВО СУЕЦ

Добро познатите германски ланци на супермаркети „Алди“ и „Лидл“, страдаат од тесни грла во испораката не само предизвикани од пандемијата на коронавирусот, туку и од неодамнешната несреќа на бродот Евер Гивен во Суец.

Германскиот логистички портал Verkehrrundschau неодамна го цитираше портпарол на Алди кој рече: „Сегашната состојба во глобалната логистика на стоки е предизвик за сите играчи“.

Причината за тешкотиите е сè уште пандемијата, но и несреќата во Суецкиот канал на крајот на март. Блокирањето на каналот доведе до значително намалување на бројот на контејнери за стоки што веќе се произведени во Азија. Ова може да ја одложи испораката на одредени артикли – главно посебните понуди што Алди ги продава.

Лидл се соочува и со тешкотии, објавува деловниот весник Ханделсблат:

Поради несреќата на Евер Гивен во Суецкиот канал, во последните неколку недели имаше изолирани одложувања во испораката, главно во секторот за непрехранбени производи.

Бранови на нарушувања откако Суецкиот канал беше исклучен

Се разбира, ќе се сетите, Суецкиот канал беше блокиран шест дена во март по заглавувањето на бродот Евер Гивен натоварен со 20.000 TEU контејнери. Бродот долг 400 метри беше извртен од силни ветрови утрото на 23-ти март и заврши забиен како клин преку водниот пат со лакот и строгата заглавен во бреговите на каналот, блокирајќи го целиот сообраќај. Египетските власти рекоа дека можеби биле вклучени и „технички или човечки грешки“. Несреќата се случи на јужниот дел на каналот, односно на место каде има само еден канал, така што немаше начин другите бродови да го заобиколат.

Како што претпоставуваа повеќето експерти за транспорт, дека бродовите на пат околу Африка нема да ја нормализираат испораката туку предупредија дека блокадата на Суецкиот канал ќе создаде ефект на бранување што ќе трае со месеци, а тоа веќе почнавме да го чувствуваме.

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *