ЛИДЛ ЗАПОЧНУВА СО ЗЕЛЕНА ЛОГИСТИКА ВО СОПСТВЕНИТЕ СКЛАДОВИ

Складот во Каркефоу, северно од Нант, е првата логистичка платформа која избира зелен водород за управување со капацитетите за складирање. Базата во Франција е првата што избра зелен водород за енергија на овие капацитети во своите складишта. Околу 98 од нив (80% од логистичкиот парк) работат со обновлив зелен водород од јануари 2022 година.

Со овој производ компанијата се снабдува од Lhyfe, која е пионер во производството на водород од обновливи и локални извори на енергија. На овој начин, синџирот на исхрана има локално енергетско решение кое ги комбинира еколошките придобивки и логистичките добри резултати. Компанијата веќе ја истражува можноста за развој на зелен водород како решение за оптимизирање на логистиката и намалување на ефектот на стаклена градина. Менаџерите планираат да инсталираат машини за складирање на водород во други логистички бази, па дури и ја разгледуваат опцијата за испорака на овој тип на машини.

Грегори Пода, шеф на логистика во Лидл Франција, коментира: „Лидл е горд што ја отвора првата зелена водородна логистичка платформа во Европа во Каркефоу. Проектот се спроведува благодарение на партнерите Plug Power, кои ги адаптираа капацитетите за складирање и Lhyfe, чија зелена фабрика за водород е на 75 километри од новата локација.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *