ИТАЛИЈАНСКИ АРХИТЕКТИ ДИЗАЈНИРААТ ОДДЕЛ ЗА ИНТЕНЗИВНА НЕГА КОРИСТЕЈЌИ КОНТЕЈНЕРИ ЗА ТРАНСПОРТ

Италијанските архитекти Карло Рати и Итало Рота се здружија со инженерското студио Jacobs и дигиталното студио Squint / Opera за да дизајнираат оддел за интензивна нега во контејнери за транспорт што може да се додаде во болниците кои се борат против коронавирусот.

Наречени се „Поврзани единици за респираторни заболувања“ – или CURA, што е латински збор за лекување. Одделот од парчиња за биоконтрола се дизајнирани со цел да се зголемат капацитетите за интензивна нега каде има потреба.

„Целта е тие да можат брзо да се распоредат во градовите низ целиот свет, навремено да одговорат на недостигот на простор на ICU во болниците и ширењето на болеста“, објаснуваат од тимот на CURA.

Првата прототип единица се гради во Милано, кој е еден од градовите што имаат најмногу случаеви на коронавирус Ковид-19.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *